Sloep huren Friesland

27 april 2021


(foto: Skûtsjesilen). 

Sloep huren Friesland

Iedereen kent de Elfstedentocht in Friesland, iedereen kent de Wadden en iedereen kent de Friese meren. Friesland is een prachtige provincie heel divers en lokaal Fries vermaak.

Sloep huren Friesland

De route van de Elfsteden is een prachtige en in lengte ruim 200 kilometer. Tegenwoordig – en mede ingegeven door de steeds minder vaak voorkomende editie op de schaats – is het mogelijk om de route af te leggen met de fiets, de motor of de auto. Maar ondanks deze nieuwe opties, blijft de route via het water toch het meest uniek. De wereld vanaf het water ziet er ook gewoon compleet anders uit.
Er zijn tal van mogelijkheden om in Friesland een sloep te huren en een (groot) deel van de route te varen. Wanneer je vooraf enig uitzoekwerk en wat eten verzorgd, is het uitermate genieten om bijvoorbeeld vanaf Burdaard via Bartlehiem – het bekkende bruggetje - de Dokkumer Ee, dwars door de stad Leeuwarden en terug via de Bonkevaart, de Murk – met de bekende tegeltjesbrug - en Aldtsjerk een heel groot en in dit geval laatste deel van de Elfstedenroute te varen. Onderweg kun je op tal van plaatsen aanleggen voor een krantje, een kop koffie of zelfs een volledige lunch.

Op de Wadden

Een heel groot deel van het Waddengebied bevindt zich in Friesland. Vanaf het begin van de afsluitdijk tot aan Lauwersoog bevindt zich het vaste land van Friesland binnen het Waddengebied. Daarnaast behoren 3 van de 5 Nederlandse eilanden – Vlieland, Terschelling en Ameland – tot de provincie Friesland. De eilanden zijn immens populair bij zowel de 2de huizenbezitters op de eilanden als de vele Flaamse en Duitse toeristen. Het vaste land – met dagtrips naar de eilanden – is voor de toeristen die enige rust willen dan wel een interessantere optie.

Fierljeppen, Kaatsen en Skûtsjesilen

Friesland kent drie typisch Friese en enkel in Friesland uitgeoefende sporten, namelijk het Fierljeppen, Kaaten en Skûtsjesilen.
Fierljeppen is een sport waarbij men via een grote polsstok over een sloot springt. De polsstok staat tegen een steiger aan en middels een aanloop springt men in de polsstok. Tijdens de sprong tracht de fierljepper de polsstok de richt recht naar voren te geven en tegelijktijdig naar boven – in de polsstok – te klimmen. De kunst zit ‘m in de balans en het moment van afzetten. Degene die – net als bij hoog of verspringen in de atletiek – naar 3 beurten het verst heeft gesprongen is de winnaar.

Kaatsen is het meest te vergelijken met tennis. Een team – partuur – bestaat uit 3 personen. De wedstrijd wordt gespeeld tussen twee teams. Degene die het eerst 6 sets – een set bestaat uit 4 punten - heeft gewonnen wint de wedstrijd. Ze spelen met een bal van leer met vanbinnen paardenhaar. Het is een hard balletje, zo groot als een golfbal. Er worden enkel dag toernooien gespeeld. Dus dat betekent dat de winnaar 4 á 5 wedstrijden op een dag speelt. De winnaar van de dag ontvangt een prachtige bloemenkrans, welke bij iedere sporter aan zijn / haar huis wordt gehangen. Aan het einde van een seizoen kunnen de buurtgenoten zien hoeveel partijen de kaatser heeft gewonnen. Ieder jaar – aan het einde van het seizoen – vindt de PC plaats in Franeker. Dit is een kaatstoernooi wat wordt gezien als het Fries – dan ook direct – het Nederlandskampioenschap. Dit toernooi wordt jaarlijks bezocht door ruim 10,000 mensen en voor fans maar ook voor de toerist een absolute ervaring eens mee te maken. Met als absolute hoogte punt het zingen van het volkslied aan het begin van de finale met ruim 10,000 Friesen tegelijk; kippenvel.

Skûtsjesilen is de laatste van de drie. Hier varen – van oorsprong – oude vrachtzeilschepen in 11 wedstrijden op 11 verschillende Friese wateren om het vel begeerde kampioenschap van Friesland. Van oorsprong werden er wedstrijden georganiseerd onder de boeren van de vrachtschepen wanneer er een tijd geen vracht was. Op deze manier kon er toch een geldprijs worden gewonnen. De wedstrijd werd meestal uitgeschreven door de caféeigenaren tijdens de lokale dorpsfeesten. Op deze manier werden de prijsuitreikingen in het café gedaan en hadden de cafébazen de hut vol.
Tegenwoordig zijn er grote stevige sportmannen en zeer geoefend en bekende zeilers die aan de wedstrijden mee doen. Een nadeel is echter vaak dat de volgorde van de start vaak tevens de einduitslag is.  

Als toerist is het altijd mogelijk een van de genoemde sporten te bezoeken. De wedstrijden worden op meerdere data (fierljeppen en kaatsen op de zaterdagen en zondagen) door het seizoen verspreid.


Ben je geïnteresseerd in een reis in eigen land, bekijk dan ééns onze arrangementen en rondreizen door Nederland en laat je verrassen! Voor vragen over een van de reizen naar Nederland - en in het bijzonder Vakantie Noord-Nederland - dan horen we graag via info@travel4reasons.nl.

###

Rondreizen Nederland // Vakantie // Op de Wadden, Waddengebied, Friesland, Groningen & Drenthe

Aftermovie of bedrijfsfilms van DMPV. Ook een bedrijfsfilm of een aftermovie laten maken?

Laatste blogs

Acda & de Munnik op Groningen Airport Eelde
Acda & de Munnik op Groningen ...

(Foto; Acda en de Munnik op Groningen Airport Eelde) 'Hoe dan ook...' Acda & de Munnik op Groningen ...

Lees verder
Ferry Noorwegen vanaf Emden
Ferry Noorwegen vanaf Emden

Ferry Noorwegen Na een onrustige start van het seizoen vaart de ferry van Holland Norway Lines alwe...

Lees verder
Whisky Monkeys
Whisky Monkeys

Whiskymonkeys.com Een nieuw journalistiek platform over whisky Over whisky is - naast het reizen - ...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan