Met de boot naar Schotland

21 december 2021

(Foto: Met de boot naar Schotland van DFDS Seaways).

Met de boot naar Schotland

Binnen autovakanties vanuit Nederland zijn er een aantal mogelijkheden om per ferry te reizen. Noorwegen vanuit Groningen (Eemshaven) en Engeland vanuit Hoek van Holland, IJmuiden en Rotterdam. De overtocht naar Schotland wordt uitgevoerd door DFDS Seaways en vertrekt uit IJmuiden. Vanuit Newcastle – waar de ferry naar Schotland arriveert – rijdt u in een kleine 90 minuten naar de grens van Schotland.


De keuze om met de boot naar Schotland te reizen is het alternatief voor een flydrive Schotland. Waar het de afgelopen jaren prijstechnisch steeds interessanter werd om te vliegen in combinatie met het huren van een auto, is dit vanwege de coronacrisis veranderd. Goed om te weten is dat autoverhuurders veelal werken met nieuwe auto’s. Omdat de aanvoer van nieuwe auto’s vanwege een gebrek aan chips stokt, is het beperkte aanbod in prijs flink gestegen. Helemaal omdat de Britse auto’s ook nog eens een gespiegelde indeling (stuur rechts) hebben, dan die bij ons bekend is. En daarnaast heeft de Brexit invloed op de import van de auto’s en / of materialen. Uiteraard kunt u nagaan dat de invloed hiervan op de prijs groter wordt naarmate uw rondreis Schotland met eigen auto langer wordt. Maar vanwege de steeds flexibeler vakantieganger, zien we dat de geboekte reizen ook steeds langer worden.

Voor een korte 4 of 5 daagse trip – zoals onze veel geboekte whisky reizen Schotland - is een overtocht naar Schotland per ferry minder interessant vanwege de twee noodzakelijk overnachtingen aan boord; één overnachting op de heenreis en een overnachting op de terugreis. Maar bij een reis vanaf +/- 8 dagen begint het voordeel al te tellen. Wanneer u moeite hebt met vliegen, is een reis met de boot naar Schotland sowieso de beste optie.

Ferry Schotland

Aan boord van de ferry naar Schotland wordt divers vermaak aangeboden. Zo zijn er een aantal barren aan boord waar u gezellig een borrel kunt drinken met elkaar. Er zijn twee restaurants. Het ene restaurant biedt een buffet aan en het andere restaurant is een stukje luxer en biedt een á-la-carte mogelijkheid. Buiten het eten en drinken biedt de ferry naar Schotland ook livemuziek, een casino waar u een gokje kunt wagen en een bioscoop. Ook aan de kinderen is gedacht; er zijn een aantal kinderspeelplaatsen waar ze heerlijk kunnen tekenen, verstoppertje spelen en zelfs een ballenbak.

Net als op het vliegveld biedt de boot naar Schotland ook een taxfree winkel. Parfum, sigaretten, sterke drank of snoep is er in overvloed. Dus verwen uzelf of kies wat uit als cadeau bij thuiskomst. Houdt er wel rekening mee dat het aanbod natuurlijk kleiner is dan op het vliegveld.

Verdeeld over de gehele ferry heeft u de mogelijkheid om te gaan zitten voor het lezen van een boek of het doen van een spelletje. En zo lang het licht is, kunt u tevens een mooie plek opzoeken om te genieten van de ondergaande zon. De gehele overtocht neem +/- 14 uur in beslag. Uw reis start rond 17:00 uur en – na het ontbijt – tegen de klok van 8:30 uur krijgt u het sein om uw motor of auto op te zoeken en rijdt dan kort erna Engeland binnen.

Rondreis Schotland met eigen auto en links rijden

Vaak krijgen we de vraag of het moeilijk is om aan de linkerkant van de weg te rijden. Voor iedereen is deze ervaring natuurlijk anders, maar wanneer u zich de eerste 20 minuten focust op het verkeer voor u en met uw medereizigers goed oplet bij de eerste rotondes – die draaien eveneens de tegenstelde richting – dan went het heel snel.

Op snelwegen wordt u gehouden aan een snelheid van maximaal 70 miles per uur. De omrekenfactuur is 1,6 wat neerkomt op 112 km/h. In de dorpen of langweggetjes is het veelal 40 miles per uur, wat neerkomt op 64 km/h. 

Let als Europeaan op met uw koplampen. De koplampen van uw auto schijnen naar links. Tegemoetkomend verkeer kan in het Verenigd Koninkrijk door u verblind raken. Als u 's nachts wilt rijden moet u uw lampen daarom rechts afplakken met tape. Op de veerboot kunt u daarvoor een speciale sticker kopen.

Rondreis Schotland B&B

De afgelopen jaren heeft Travel4Reasons verre weg de meeste rondreizen Schotland aangeboden waarbij de klant heeft overnacht in een B&B. Omdat de meest populaire gebieden – de Schotse eilanden zoals Isle of Skye, Isle of Islay, de Highlands, de North Coast 500 – simpelweg een aanmerkelijk kleiner aanbod heeft in hotels. Daarnaast is een rondreis Schotland met B&B ook qua prijs gewoonweg interessanter.

###

Schotland | Vakantie, Flydrive, Autorondreis, Schotland per boot

Aftermovie of bedrijfsfilms van DMPV. Ook een bedrijfsfilm of een aftermovie laten maken?

Laatste blogs

Acda & de Munnik op Groningen Airport Eelde
Acda & de Munnik op Groningen ...

(Foto; Acda en de Munnik op Groningen Airport Eelde) 'Hoe dan ook...' Acda & de Munnik op Groningen ...

Lees verder
Ferry Noorwegen vanaf Emden
Ferry Noorwegen vanaf Emden

Ferry Noorwegen Na een onrustige start van het seizoen vaart de ferry van Holland Norway Lines alwe...

Lees verder
Whisky Monkeys
Whisky Monkeys

Whiskymonkeys.com Een nieuw journalistiek platform over whisky Over whisky is - naast het reizen - ...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan