Reykjavík - korte reizen IJsland

7 december 2020

Reyjavík | Korte reizen IJsland
(Foto: Zomerse dag in Reykjavik).

De blogs over IJsland worden geschreven door de IJslandspecialist T4R Iceland Rondreizen-IJsland.nl. Op deze website voor een vakantie IJsland vind je meerdere mogelijkheden binnen bijvoorbeeld de arrangementen PuffinTravel, Noorderlicht reizen of Fly Drive IJsland 4x4.

Reykjavík | korte reizen IJsland.

De naam van de hoofdstad van IJsland, Reykjavík, betekent letterlijk “Rokerige baai”. De oorsprong kan worden herleid tot de eerste man die zich definitief op IJsland vestigde, Ingólfor Arnarson. De stoom van de warmtebronnen in de omgeving van Reykjavik waren voor hem de aanleiding het gebied hieraan te koppelen.

De stad herbergt rond de 220,000 inwoners. Het is een boeiende levendige stad vol cultuur en recreatie. De stad is heel eigen met karakteristieke lokale winkels en in weinig te vergelijken met andere Europese steden. De stad biedt alle voordelen van een interessant stedelijk centrum zonder de grote drukte van een metropool.

Het Austurvöllur-plein – voor het parlementsgebouw - is een plek in de stad waar de bewoners zich verzamelen met mooi weer. Of – een andere plek in de stad is – het geothermische strand Nauthólsvík, waar je heerlijk kunt zonnen bij mooi weer.
In de straten van het centrum van Reykjavík, het gebied waarnaar wordt verwezen met postcode 101, vind je veel cafés, restaurants en bars, terwijl de speelse muurschilderingen en de straat-art getuigen van gevoel voor creativiteit en plezier in de stad.

Er zijn tal van kunstgalerijen in de stad, welke werken tonen van klassieke IJslandse kunstenaars. Kleinere onafhankelijke galerijen laten de projecten zien van toonaangevende, moderne IJslandse en internationale kunstenaars. De verschillende musea bewaren de cultuur en de geschiedenis van zowel de stad als het land in het algemeen. Reykjavík herbergt als UNESCO-literatuurstad een schat aan literaire werken van talentvolle dichters en auteurs.

Op korte loopafstand van het belangrijkste winkelgebied van Laugavegur en de Skólavörðustígur ligt de vernieuwde oude haven, met ambachtelijke winkeltjes gelegen tussen de vissers boten. Harpa, de concertzaal en congrescentrum, torent hoog boven het centrum uit naast de Arnarhóll, een met gras begroeide heuvel waar het tijdens festivals zwart ziet van de mensen, naast een standbeeld van Ingólfur Arnarson zelf.

De Esja of Esjan zoals de plaatselijke bevolking de berg noemt, domineert de skyline van Reykjavík met een hoogte van 914 m. Deze prachtige berg ziet er elke keer weer anders uit; bij zonsopkomst goud met diepe schaduwen, op een sombere dag blauw en met een kap van wolken of tijdens een besneeuwde zonsondergang verrassend warm roze. De berg is prachtig van nabij, met populaire wandelpaden die ideaal zijn voor een dagtocht vanuit Reykjavík.

Schiereiland Reykjanes

Het Reykjanes schiereiland is een geothermisch wonder, met meer vuurtorens dan dorpen. Reykjanes herbergt niet alleen Keflavik International Airport, maar op slechts een kleine afstand vind je de spectaculaire Blue Lagoon – of zoals ze in IJsland zeggen Bláa Lónið - welke zeer zeker de moeite van het bezoeken waard is.
De Blue Lagoon is verbonden aan een geothermische elektriciteitscentrale in Svartsengi. Vanwege de natuurlijke warmtebron, is een heel groot deel van de stad Reykjavík aangesloten op het netwerk van deze natuurlijke warmwatervoorziening en zijn de kosten van de energie voor de bewoners van Reykjavík nihil.
Verder is de slapende vulkaan Þríhnúkagígur gelegen op Reykjanes. Hiervan is de magmakamer toegankelijk. Als laatste noemen we het meer Kleifarvatn welke te vinden is op het schiereiland.

Korte reizen Reykjavik

Reykjavík is absoluut de moeite waard voor een korte reis naar IJsland. Er zijn vanuit de stad diverse mogelijkheden voor dagtochten. Dagtochten naar de Golden Circle – waar de geisers en de grootste waterval van IJsland Gullfoss worden bezocht. Ook het Jokulsarlon gletsjermeer in het Zuiden worden aangeboden middels deze dagtochten en vanuit de haven in Reykjavík vertrekken dagelijks walvistochten en tochten om de Puffins (papegaaiduikers - zie ook PuffinTravel) te zien. Vooral (jonge) mensen zonder rijbewijs of zonder een eigen creditcard (welke nodig is om een auto te huren op IJsland) of oudere mensen die het niet aandurven in het Buitenland te rijden in een huurauto, zijn deze trips een absolute uitkomst. Maar ook stellen die er kort en romantisch tussenuit willen met Kerst of Oud & Nieuw.

###

IJsland | vakantie, reis, reizen, rondreizen

Bedrijfsfilms van DMPV. Ook een bedrijfsfilm laten maken?

Laatste blogs

Acda & de Munnik op Groningen Airport Eelde
Acda & de Munnik op Groningen ...

(Foto; Acda en de Munnik op Groningen Airport Eelde) 'Hoe dan ook...' Acda & de Munnik op Groningen ...

Lees verder
Ferry Noorwegen vanaf Emden
Ferry Noorwegen vanaf Emden

Ferry Noorwegen Na een onrustige start van het seizoen vaart de ferry van Holland Norway Lines alwe...

Lees verder
Whisky Monkeys
Whisky Monkeys

Whiskymonkeys.com Een nieuw journalistiek platform over whisky Over whisky is - naast het reizen - ...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan