Fly Drive of Vakantie IJsland

12 november 2020

Fly Drive IJsland(Foto: het Noorden van IJsland).

De blogs over IJsland worden geschreven door de IJslandspecialist T4R Iceland Rondreizen-IJsland.nl. Op deze website voor een vakantie IJsland vind je meerdere mogelijkheden binnen bijvoorbeeld de arrangementen PuffinTravel, Noorderlicht reizen of Fly Drive IJsland 4x4.

Fly Drive of Vakantie IJsland.

In april 2010 barste de vulkaan Eyjafjallajökull uit op IJsland. Voor de mensen op IJsland is dit niets nieuws; er zijn tal van actieve vulkanen op IJsland. Deze – de Eyjafjallajökull – is gelegen aan de Zuidkant van het eiland, en nauwelijks gevaarlijk vanwege de ligging relatief ver van de bewoonde wereld. Wat de IJslanders niet wisten, is dat deze uitbarsting het land op kaart heeft gezet. Op de kaart heeft gezet als vakantieland.

Rondreizen IJsland

Vanuit alle continenten komen de toeristen het prachtige ruige IJsland bewonderen en het grootste gedeelte van de toeristen bezoekt enkel het Zuidelijke deel van het land. Een vakantie in IJsland kan op vele manieren, maar – net als in ons land waar de meeste toeristen altijd Amsterdam bezoeken – blijkt het Zuiden van IJsland hier de trekpleister. Terwijl het overige deel zoveel te bieden heeft…

Reis Reykjavík | korte reizen IJsland

De naam van de hoofdstad van IJsland, Reykjavík, betekent letterlijk “Rokerige baai”. De oorsprong kan worden herleid tot de eerste man die zich definitief in IJsland vestigde, Ingólfor Arnarson. De stoom van de warmtebronnen in de omgeving van Reykjavik waren voor hem de aanleiding het gebied hieraan te koppelen.

De stad herbergt rond de 220,000 inwoners. Het is een boeiende levendige stad vol cultuur en recreatie. De stad is heel eigen met karakteristieke lokale winkels en in weinig te vergelijken met andere Europese steden. De stad biedt alle voordelen van een interessant stedelijk centrum zonder de grote drukte van een metropool.

De Westfjords van IJsland

Het absoluut rustigste deel van IJsland zijn de Westfjords. De omgeving hier is prachtig. Het schiereiland Snæfellsnes is een wereld op zich. Prachtig uitgestrekte wegen, bergachtige landschappen en sfeervolle kleine plaatsjes om te bezoeken.
Vanauit Snæfellsnes reis je naar het noorden en kom je door de grootste stad van de Westfjords, te weten Patreksfjörður. De veelzijdige kustlijnen bieden je strand, prachtige wandelpaden en diverse spots om de papegaaiduikers te zien.
De weg naar het noordelijkste stukje Westfjords is absoluut adembenemend. Snel veranderende landschappen en eindigend in de plaats Ísafjörður. Neem de tijd. De wegen dienen enkel met een 4-wiel aangedreven auto bereden te worden en 60 km/ph is zo’n beetje de maximale snelheid. Dus dwing je zelf hier rustig van te genieten. Neem voor een bezoek aan de Wesfjords minimaal 4 dagen.

Noord IJsland

Vanaf de Westfjords reis je door naar het Noorden van IJsland. Het noorden is een land van vele contrasten. Hier vind je onder andere de vulkaan Krafla. De omgeving hier is het meest te vergelijken met een maanlandschap. Ruige verharde landschappen, welke voor ons als Nederlanders of zelfs Europeanen onbekend zijn.
Ook de vele watervallen maakt IJsland Wereld beroemd. Godafoss is de grootste waterval in Het noorden en – omdat het Noorden – minder toeristisch is, kun je hier uren genieten van het ruig stromende water zonder drukte van vele toeristen.
Iets voorbij Akureyri – na Reykjavík de grootste stad van IJsland – ligt de havenstad Husavik. Husavik is bekend van de walvissen. Van mei tot ver in september kun je vanuit Husavik de grootste walvissoorten van de Wereld spotten. De blauwe vinvis, de bultrug en de orka’s zijn veel geziene gasten in de wateren ten Noorden van de bekende havenstad. En het is een absolute beleving. Deze enorme en vriendelijke dieren laten zich niet afschrikken en laten zich graag zien bij het foerageren.

Oost IJsland

Het oosten / noordoosten van IJsland is hemelsbreed het verste weg van Reykjavík. Dit merk je in het aantal inwoners en de mate van de aangeboden faciliteiten. Ook het oosten is weer anders dan de Westfjords, het noorden of het Zuiden. Aan de oostkust van IJsland ligt het grootste bos van het land. Daarnaast is het oosten prachtig vanwege haar natuurlijke havens. Ook de Fjorden aan de absolute oostkant – ten noorden en zuiden van Seyðisfjörður (hier meert de ferry aan vanaf Denemarken) – zijn zeker de moeite waard voor een bezoek. De wegen ernaartoe brengen dwars door de bergen en de veranderende weersomstandigheden maken je reis tot een waar avontuur.

Zuid IJsland

Het Zuiden - eerder genoemd - biedt ook divers vermaak. Zoals gezegd zijn er een aantal vulkanen, maar ook het bekende Jokulsarlon gletsjermeer en IJslands bekendste en mooiste kloof Fjaðrárgljúfur vind je aan de Zuidkant van het land. Omdat je vanaf Reykjavík – aan de Zuidwest kant van IJsland – via de Zuidelijke ringweg naar het Oosten rijdt – ligt ook de Golden Circle op de route. De bekendste spots hier zijn de iconische geisers.

Maar een rondreis is geen rondreis wanneer je geen ‘ronde’ rijdt. IJsland is enorm veelzijdig. En omdat ten volle te ervaren, is het maken van een gehele rondreis naar IJsland absoluut de moeite. Belangrijk om te weten bij het maken van een rondreis door IJsland, is met name logistiek. Omdat de Ring Road op IJsland enkel op gezette locaties tank, eet of slaapgelegenheden biedt, is het erg belangrijk om je vooraf goed in te lezen. Ook de seizoenen en het bijbehorende weer is een zeer belangrijke factor hierin.

###

IJsland | vakantie, reis, reizen, rondreizen

Bedrijfsfilms van DMPV. Ook een bedrijfsfilm laten maken?

Laatste blogs

Acda & de Munnik op Groningen Airport Eelde
Acda & de Munnik op Groningen ...

(Foto; Acda en de Munnik op Groningen Airport Eelde) 'Hoe dan ook...' Acda & de Munnik op Groningen ...

Lees verder
Ferry Noorwegen vanaf Emden
Ferry Noorwegen vanaf Emden

Ferry Noorwegen Na een onrustige start van het seizoen vaart de ferry van Holland Norway Lines alwe...

Lees verder
Whisky Monkeys
Whisky Monkeys

Whiskymonkeys.com Een nieuw journalistiek platform over whisky Over whisky is - naast het reizen - ...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan