De North Islay Whisky Tour

25 februari 2021

Bunnahabhain distilleerderij

(Foto: Bunnahabhain van 2018 - vóór de verbouwing).

De North Islay Whisky Tour

Ondanks dat het whiskyeiland van Schotland - Isle of Islay - relatief klein is, kunnen we de 9 producerende distilleerderijen op Islay onderverdelen in 3 windstreken. De ‘North Islay Whisky Tour’, de Classic Whisky Trail en de Westelijke Whisky Trail Islay.

In deze blog schrijven we over de informatie van de 3 distilleerderijen die kunnen worden bezocht binnen de ‘North Islay Whisky Tour’.

 “North Islay Whisky Tour”

(Caol Ila, Bunnahabhain en Ardnahoe)

Caol Ila Distilleerderij

De distilleerderij van Coal Ila ligt in het havendorpje Port Askaig. Het water dat nodig is voor het brouwen van Caol Ila whisky komt uit Loch Nam Ban, een meertje dat via pijpleidingen rechtstreeks met de distilleerderij verbonden is. Het meer wordt gevoed met regenwater dat na diverse zuiveringen voor de whisky wordt gebruikt.
Distilleerderij magnaat Hector Henderson opende de distilleerderij van Caol Ila in 1846. Na overnames in 1863 (Bulloch Lade & Co) en 1927 Distillers Company Ltd’s (DCL)), is de distilleerderij nu sinds 1997 in handen van het machtige Diageo. Ondanks dat haar warehouse eigenlijk altijd ter plekke is gebleven, werd de whisky toch nagenoeg altijd naar het vaste land verscheept om te gebruiken in Blended whisky’s. Caol Ila heeft altijd een goed imago gehad als een Blended whisky. Alhoewel de populariteit als single malt de laatste jaren ook echt wel is gegroeid.

Bunnahabhain Distilleerderij

De distilleerderij Bunnahabhain – wat in het Gaelic ‘monding van de rivier’ betekent – opende haar deuren in 1883. In deze tijd werd er vertrouwd op de zeehandel. In een klein dorp met enkel een pier en een vracht aan kennis van whisky maken kwamen de voorraden per boot binnen en werden de zeevaarders teruggestuurd met het Schotse goud.
Door de jaren heen veranderde weinig op Islay tot 1960. In deze periode werd een weg aangelegd op Islay die de distilleerderij verbond met de rest van Islay. Hierdoor ontstond de mogelijkheid om ook grondstoffen enerzijds en de vaten whisky anderzijds via de weg over Islay te vervoeren. De volledige afhankelijkheid van kleine boten vanaf zee was hiermee verdwenen en zorgde voor een grote productiecapaciteit en afzet, wat in 1963 direct leidde tot de uitbreiding met een 2de paar stills. In 1993 meerde de laatste boot aan, omdat de aan- & afvoer via de weg de belangrijkste was geworden. In 1979 werd de klassieke 12 jaar Single Malt gelanceerd, welke tot op de dag van vandaag kan worden gekocht. Deze twaalf jarige werd vanaf 2006 geflankeerd door een 18- en een 25-jarige.

Inmiddels is de distilleerderij van Bunnahabhain grondig verbouwd en biedt prachtige faciliteiten voor het maken van een whisky tour met tevens een uitgebreide restaurantvoorziening.

Ardnahoe distilleerderij

Toen Stewart Laing en zijn zonen Andrew en Scott in 2013 Hunter Laing & Co.Ltd in Glasgow oprichtten als blender en bottelaar van Schotse whisky, wisten ze dat het eindelijk tijd was om ook hun lang gekoesterde ambitie om hun eigen whisky te maken te realiseren.
Met een familieachtergrond in de whiskybranche die teruggaat tot de jaren 1940, Stewarts eigen ervaring in de branche die meer dan 50 jaar teruggaat en whiskyvoorraden die uit heel Schotland zorgvuldig verworven waren gedurende 6 decennia, lag er een sterke basis om op te bouwen.

Met een sterke affiniteit voor Isle of Islay en een eerbied voor zijn kenmerkende, geturfde malt whisky’s, lijdt het geen twijfel dat het legendarische Whisky-eiland de locatie moest zijn voor hun eigen distilleerderij. In 2015 vonden ze de perfecte plek van 4 hectare bij Loch Ardnahoe in het noordoosten van het eiland, met toegang tot de diepe meren van het meer. Nadat ze de grond hadden gekocht en een beveiligde bouwvergunning hadden gekregen, werd er eind 2016 grond gebroken voor de negende distilleerderij van Islay. Eerste runs van de distillatie begonnen in oktober 2018 met vat nummer 001 gevuld op 9 november van dat jaar. De realisatie van een droom en het begin van een spannende reis.

Travel4Reasons heeft al ruim 15 jaar ervaring met whisky reizen Schotland. Dus de regio's Isle of Islay, de Speyside of één van de andere regio's voor een whisky tour, kennen we op onze broekzak. Ben je breder geïnteresseerd, dan zijn rondreizen Schotland uiteraard ook een optie.

###

Whisky reizen naar Isle of Islay Schotland

Bedrijfsfilms van DMPV. Ook een bedrijfsfilm laten maken?

Laatste blogs

Acda & de Munnik op Groningen Airport Eelde
Acda & de Munnik op Groningen ...

(Foto; Acda en de Munnik op Groningen Airport Eelde) 'Hoe dan ook...' Acda & de Munnik op Groningen ...

Lees verder
Ferry Noorwegen vanaf Emden
Ferry Noorwegen vanaf Emden

Ferry Noorwegen Na een onrustige start van het seizoen vaart de ferry van Holland Norway Lines alwe...

Lees verder
Whisky Monkeys
Whisky Monkeys

Whiskymonkeys.com Een nieuw journalistiek platform over whisky Over whisky is - naast het reizen - ...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan