Vakantie Islay

1 februari 2021

Isle of Islay
(Foto: Uitzicht vanaf Isle of Islay op Ierland).

Vakantie Islay.

Isle of Islay is een eiland aan de westkust van Schotland. Het eiland is vanuit twee locaties in Schotland te bereiken. Vanaf de mooie havenstad Oban en vanaf de kleine haven langs de weg naar Campbeltown – Kennacraig. Afhankelijk van de stroming kom je aan op Isle of Islay in de haven van Port Askaig of in de haven van Port Ellen.
Direct naast Isle of Islay ligt het kleine eiland Isle of Jura. Vanaf de haven in Port Askaig vaart er een pondje welke in +/- 20 minuten naar de overkant vaart.

Het reizen naar Isle of Islay is om twee redenen erg populair, namelijk vanwege de whisky en vanwege de overwintering van een groot aantal vogelsoorten.

Vogels spotten Islay

Vogels kijken op Isle of Islay is het hele jaar door een populaire activiteit vanwege de grote zwermen wilde ganzen die het eiland elke winter bezoeken. Van oktober tot mei vind je hier een enorme verscheidenheid aan zeldzame vogels, zoals bijvoorbeeld de kwartelkoning of de zwoerd. Er worden jaarlijks meer dan 100 vogelsoorten vastgesteld. Maar de grootste groep – zoals gezegd - zijn de ganzen die ieder jaar uit Canada neerstrijken op dit natuurrijke Isle of Islay.

Er is eigenlijk het hele jaar door geen slecht moment om vogels te kijken op Islay. Maar het meest spectaculaire is ieder de start van de vogeltrek. Het duurt slechts een paar minuten, maar wanneer de eerste vogel wegvliegt en de gehele populatie volgt, is het een spektakel van jewelste. De vogeltrek vindt plaats aan het begin van de zomer, en – met name voor de toerist – is de kans als een lot in de loterij. Je moet geluk hebben.

Maak een whisky tour op Islay

De eerste reden om het eiland te bezoeken is door het maken van een whisky reis naar Islay. Isle of Islay telt 9 producerende whisky distilleerderijen. Naast deze 9 distilleerderijen herbergt Islay nog een stokerij die is gesloten, maar waar verregaande plannen voor zijn om deze te heropenen.
Voor het gemak hebben we de distilleerderijen opgedeeld in 3 regio’s.

“North Islay Whisky Tour”

Tot de Noordelijke whisky trail op Isle of Islay behoren de distilleerderijen van Caol Ila, Bunnahabhain en Ardnahoe. Zowel Caol Ila en Bunnahabhain hebben een volledige renovatie ondergaan. Vanwege te kleine pakhuizen en de steeds grotere vraag naar moderne bezoekersfaciliteiten zoals een restaurant of een ruime keuze aan een Islay whisky tour, zijn beide distilleerderijen vanaf 2021 klaar voor de toekomst. De jongste distilleerderij – de volledig nieuwgebouwde distilleerderij van Ardnahoe – is afgebouwd in 2019 en completeert de North Islay Whisky Tour.

De 'Classic' Whisky Trail Islay

Binnen de classic whisky trail van Isle of Islay vallen de distilleerderijen van Bowmore, Ardbeg, Lagavulin en Laphroaig. Omdat havendorp Port Ellen – samen met de gelijknamige distilleerderij - ook in het Zuidelijke deel ligt, zal bij heropening de distilleerderij van Port Ellen ook binnen deze regio vallen. Het plan was destijds dat de distilleerderij in 2020 haar deuren zou openen met een eerste release – een 12-jarige whisky – in 2032.

Westelijke Whisky Trail Islay

De laatste twee distilleerderijen zijn dan Kilchoman en Bruichladdich. Deze zijn gelegen langs de weg naar Port Charlotte. Het grootste dorp aan de westkant van het eiland.
Kilchoman is – na Lagavulin in 1908 – de jongste distilleerderij van Islay en vulde haar eerste vaten in 2005. Speciaal is dat Kilchoman de visie heeft om geheel van ‘korrel tot borrel’ Islay’s grondstoffen te gebruiken. In Nederland kennen we een vergelijkbare distilleerderij, namelijk Kalckwijck Distillers.

Port Ellen

Het dorp Port Ellen ligt aan de Zuidkant van het eiland en is net – na Bowmore welke centraal op het eiland is gelegen - het grootste dorp. In het dorp zelf is een supermarkt, een aantal restaurants & bars en een kerk te vinden. Een bekende bezienswaardigheid van Port ellen is de ruïne van Kasteel Dunyvaig uit de 14de eeuw.

Isle of Jura

Liefhebbers voor een whisky reis naar Islay hebben ook nog de mogelijkheid om het naast gelegen eiland Isle of Jura te bezoeken. Er wonen slechts 200 mensen en het eiland heft één dorp, namelijk Craighouse. In het dorp bevindt zich een distilleerderij – Jura genaamd – een winkel, een postkantoor en een hotel. Verder is Jura bekend vanwege haar grote Edelhertenpopulatie welke zo rond de 5,000 ligt. Houd voor een bezoek aan Jura een volle dag ruimte.

Voor whiskyreizen naar Islay en het georganiseerd maken van een whiskey tour op Islay, kennen wij de weg op onze broekzak. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden, kijk dan ééns op de pagina Whisky reis Isle of Islay - Schotland.

###

Whisky reizen naar Isle of Islay Schotland

Laatste blogs

De North Islay Whisky Tour
De North Islay Whisky Tour

(Foto: Bunnahabhain van 2018 - voor de verbouwing). De North Islay Whisky Tour Ondanks dat het whis...

Lees verder
Reis Guernsey
Reis Guernsey

(Foto: Guernsey - Castle Cornet). Reis Guernsey. Officieel is Guernsey een eilandengroep van 5 eilan...

Lees verder
Vakantie Groningen
Vakantie Groningen

(Foto: Provincie Groningen - Zoutkamp). Kom eens naar Groningen Het Noordelijke gedeelte van de prov...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan