Engeland

4 januari 2021

Reizen Engeland | Cambridge | King’s College Chapel
(Foto: King’s College Chapel).

ENGELAND.

Het Verenigd Koninkrijk of Groot-Brittannië?

De aanduidingen Verenigd Koninkrijk of Groot-Brittannië worden – ondanks het eeuwen oude bestaan – nog regelmatig door elkaar gebruikt. Maar er is een klein verschil. Engeland - verre weg het grootste land met de meeste bewoners - Schotland, Wales en Noord-Ierland behoren tot het Verenigd Koninkrijk.
Groot-Brittannië wordt bij ons gebruikt en hiermee worden Engeland, Schotland en Wales (dus zonder Noord-Ierland) bedoeld.

Naast de genoemde landen noemen we ook de kleinere eilandengroep De Kanaaleilanden en het eiland Man. De Kanaaleilanden en het eiland Man zijn Brits Kroonbezit, wat betekent dat ze noch onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, noch een Kroonkolonie zijn. De Kanaaleilanden verzorgt voor deze eilanden het buitenlands beleid en de verdediging.

In de meeste gevallen behoor je de eilandengroep als ‘één’ te zien. Er wordt vanuit Engeland – Londen – bestuurd, maar ieder land heeft haar eigen ‘lokale’ bestuur. Vergelijk het als bij ons in Nederland, de provincies.
De regel- en wetgeving zijn over de hele eilandengroep gelijk. Maar als het om de sport gaat, heeft ieder land haar eigen Nationale team. En ook wanneer er grote beslissing gemaakt moeten worden – zoals met de BREXIT - komt dit nationalisme ook uit alle poriën van de bevolking naar boven.

Reizen Engeland

Engeland – verre weg het grootste land – heeft Londen als hoofdstad. Deze enorme stad ligt in het Zuiden van Engeland. Naast Londen, zijn Birmingham, Liverpool en Manchester grote steden. Omdat het land erg groot is, is het niet direct te adviseren om het hele land aan te doen voor bijvoorbeeld een fly drive door Engeland. Het is te adviseren om een aantal delen te combineren.

Zuid-Engeland bezoeken?

De graafschappen Cornwall, Pemprobkeshire en Devon zijn prachtig en lenen zich uitermate goed voor een autoreis door Zuid-Engeland. Deze provincies zijn heerlijk om doorheen te rijden. Het weer is hier in het voor-, najaar en zomer erg lekker.

Auto reis Cornwall - Zuid-Engeland

Bedrijfsfilms van DMPV. Ook een bedrijfsfilm laten maken?


De Kanaaleilanden bezoeken?

Ook de Kanaaleilanden – welke je vanuit het Zuiden van Engeland kunt bevaren met een ferry – zijn absoluut de moeite voor een bezoek. Al is het wel te adviseren minimaal een week te nemen voor een vakantie naar de Kanaaleilanden. De te bezoeken eilanden Jersey, Guernsey zijn voor meerdere dagen erg vermakelijk. De bijbehorende eilanden Sark, Herm en Alderney kunnen in één dag worden bezocht.

Vakantie Kanaaleilanden

Bedrijfsfilms van DMPV. Ook een bedrijfsfilm laten maken?


De Cotswolds bezoeken?

Het typische beeld van smalle weggetjes, pittoreske en Middeleeuwse dorpjes komen vaak uit de ‘The Cotswolds’. Dit gebied ligt centraal in Engeland en de bijbehorende graafschappen zijn Somerset, Warwickshire, Wiltshire, Oxfordshire, Worcestershire en - het grootse graafschap - Gloucestershire. Voor een fly drive Engeland in bijvoorbeeld een cabrio is dit genieten. Helemaal in de maanden april en mei; het voorjaar. De geuren langs de dichtbegroeide wegen zijn ongeëvenaard en een ware belevenis.

Lake District bezoeken?

In het Noorden van Engeland – net boven Manchester – ligt het bekende Lake District. Dit bekende vakantiegebied voor de Britten zelf, biedt prachtige natuur. De heuvels worden bergen en dit gebied leent zich uitermate goed voor een wandelvakantie. Ook vanaf Manchester is fly drive Engeland goed te organiseren, echter een auto met gesloten dak is hier absolute noodzaak. Dit gebied kent jaarlijks de meeste regen per m2, dus ook regenkleding is geen luxe.

De Engelse steden bezoeken?

Er zijn natuurlijk talloze steden in Engeland. De bekendste zijn al genoemd. Wanneer je van de middeleeuwen en van prachtige historische gebouwen houdt, verdienen York, Oxford en Cambridge enige aandacht. De kathedralen en universiteitsgebouwen zijn een-voor-een adembenemend om te bezoeken. Wanneer je hier optimaal wilt genieten, kun je je eenvoudig een dag vermaken. Het voordeel is dat het dan niet uitmaakt of de zon schijnt of dat het regent.

Engeland per boot of met het vliegtuig

Afhankelijk van je bestemming en of je liever met eigen auto of een gehuurde auto reist, kun je de keuze maken om te vliegen of te varen. Nagenoeg elke grote stad heeft een vliegveld en is vanaf Amsterdam Schiphol te bereiken.
Maar Engeland per boot is ook op meerdere manieren mogelijk. Vanaf Hoek van Holland, IJmuiden of – net over de grens – vanaf Duinkerken. Het grote voordeel is dat je kunt reizen met eigen auto.

Een vakantie naar Guernsey of Jersey; de Kanaaleilanden zou tevens vanaf St. Malo (Frankrijk) bereisd kunnen worden. In dit geval hoef je het vaste land van het Verenigd Koninkrijk niet eens aan te doen.

Ben je enthousiast geraakt over Engeland en zou je het eens als bestemming voor een mooi reis zien, bekijk dan onze mogelijkheden voor reizen Engeland.

Laatste blogs

Acda & de Munnik op Groningen Airport Eelde
Acda & de Munnik op Groningen ...

(Foto; Acda en de Munnik op Groningen Airport Eelde) 'Hoe dan ook...' Acda & de Munnik op Groningen ...

Lees verder
Ferry Noorwegen vanaf Emden
Ferry Noorwegen vanaf Emden

Ferry Noorwegen Na een onrustige start van het seizoen vaart de ferry van Holland Norway Lines alwe...

Lees verder
Whisky Monkeys
Whisky Monkeys

Whiskymonkeys.com Een nieuw journalistiek platform over whisky Over whisky is - naast het reizen - ...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan