De Kanaaleilanden

26 november 2020

Vakantie Kanaaleilanden (Guernsey)De Kanaaleilanden

In Frankrijk worden de eilanden Îles Anglo-Normandes genoemd. In het Verenigd Koninkrijk noemen ze ze the Channel Islands. Echter liggen de Kanaaleilanden helemaal niet in het Kanaal, maar in de Golf van Saint-Malo. Historisch behoren de eilanden de Britten toe, maar geografisch eigenlijk bij Normandië. De eilanden kozen zelf om de Britse kroon trouw te blijven. De bekende Victor Hugo zei het als volgt: “De Kanaaleilanden zijn kleine stukjes Frankrijk die in zee zijn gevallen en door Engeland zijn opgevist”.

De Kanaaleilanden bestaan uit 5 eilanden. Op volgorde van grootte zijn dat Jersey, Guernsey, Alderney, Sark en Herm. Officieel behoren Jethou en Lihou als zogenaamde eilandvlekken ook tot de eilandengroep. Voor een vakantie naar de Kanaaleilanden houden we het bij de eerste 5 eilanden.

De eilanden bieden een thuis aan erg veel bloemen, vogels en vissoorten.

De Kanaaleilanden zijn niet aan het Verenigd Koninkrijk gebonden zoals Schotland, Wales en Noord-Ierland, maar vallen onder het Britse Gemenebest. Ze hebben hun eigen regering, wetten en belastingen. De speciale status heeft als consequentie dat ze niet tot de EU behoren en ze daardoor niet hebben gestemd over de Brexit. Ondanks dat is de kans aanwezig en wordt verwacht dat de financiële dienstensector – de grootste tak van inkomsten voor de eilanden – schade zal ondervinden van de breuk van het Verenigd Koninkrijk met de EU.

Vakantie Kanaaleilanden

Bedrijfsfilms van DMPV. Ook een bedrijfsfilm laten maken?

Vakantie Jersey

Zoals gezegd is het grootste eiland Jersey, met haar 118 km2 en ruim 100.000 inwoners. Vanaf St. Malo (in Frankrijk) vaar je in een kleine 90 minuten naar de haven in St. Helier. St. Helier is de hoofdstad van Jersey. St. Helier ligt aan de zuidkant van het eiland – het lagergelegen deel – terwijl de Noordkant veel hoger ligt. De noordkust heeft steile kliffen en ligt – in vergelijken met het zuiden – 150 meter hoger.
In het westen vind je vele duinen en zandstranden. Langs de zuidkant vind je de brede stranden. Aan de oostkant van Jersey is het in vergelijking met de overige gewesten erg groen.

De twee belangrijkste bronnen van inkomen op Jersey in de financiële sector en het toerisme. Ondanks dat, kennen we Jersey ook van de ‘Jersey Cow’. Een lokale koeiensoorten, wat tevens duidt op een vrij grote agrarische sector.

Vakantie Guernsey

Op een uurtje varen vanaf Jersey ligt het 2de eiland Guernsey. De haven - waar de boot aanmeert – ligt aan de oostkant van het eiland en heet St. Peters Port. Dit is ook direct de hoofdstad van Guernsey. Vanaf de haven in St. Peters Port loop je omhoog de stad in. De stad is gebouwd met erg steile hoogteverschillen. Dit zul je merken wanneer je een wandeling maakt en richting het westen van het eiland wandelt.
Aan de zuidkant van Guernsey zijn prachtige wandelpaden over de veelal steile kliffen. De oostkant kenmerkt zich op Guernsey door grote brede en witte stranden.

Op Guernsey worden veel tomaten (Toms) en bloemen verbouwd voor eigen gebruik maar ook voor de export naar Engeland. Naast de veeteelt en visserij, geldt ook voor Guernsey dat de grootste inkomsten sector de financiële betreft. Maar ook een vakantie naar Guernsey is aan te raden.  Brede keuze aan hotels en heerlijk eten. Vanwege het zachte – en zomers veelal – tropische klimaat is het heerlijk toeven.

Meer lezen over Guernsey >>

Herm en Sark

De twee kleinere eilanden – zeer geschikt voor een dagtrip vanaf Jersey of Guernsey – zijn prachtig. Op Herm verplaats je je enkel te voet en loop je in een 75 minuten het eiland rond. Op Sark – iets groter – kun je naast ‘de benenwagen’ je je ook met paard en wagen verplaatsen. Beide eilanden bieden prachtige en parelwitte strande. Je waant je op sommige delen van het eiland alleen op de wereld. Op beide eilanden is een hotel met restaurant waar je lekker koffie kunt drinken of kunt gaan lunchen.

Bron: o.a. Dominicus Kanaaleilanden
Deze reisgids is via Travel4Reasons verkrijgbaar. Vraag er na via info@travel4reasons.nl!

Ben je binnen onze reizen Engeland benieuwd naar de mogelijkheden voor een vakantie naar de Kanaaleilanden of een vakantie naar Guernsey of Jersey? Bekijk de mogelijkheden van Travel4Reasons.

Laatste blogs

Acda & de Munnik op Groningen Airport Eelde
Acda & de Munnik op Groningen ...

(Foto; Acda en de Munnik op Groningen Airport Eelde) 'Hoe dan ook...' Acda & de Munnik op Groningen ...

Lees verder
Ferry Noorwegen vanaf Emden
Ferry Noorwegen vanaf Emden

Ferry Noorwegen Na een onrustige start van het seizoen vaart de ferry van Holland Norway Lines alwe...

Lees verder
Whisky Monkeys
Whisky Monkeys

Whiskymonkeys.com Een nieuw journalistiek platform over whisky Over whisky is - naast het reizen - ...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan