Op de Wadden

19 november 2020

Op de Wadden | Het WaddengebiedOp de Wadden!

Iedereen in Nederland is bekend met de Wadden of het Waddengebied. Maar wanneer je een willekeurige persoon vraagt, blijft het heel vaak bij de Waddeneilanden. En natuurlijk – de eilanden zijn prachtig. Maar veel vakantiegangers komen voor de rust en de weidsheid. En daarom is het goed om te vertellen, dat de Wadden ook een prachtig deel heeft langs het vaste land.

Het Waddengebied | Het gebied

De wadden of het Waddengebied staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. UNESCO beoordeelt gebieden in de wereld die erg bijzonder en uniek zijn en geeft deze gebieden hun erkenning en status.
Het Nederlandse deel van het waddengebied loopt van het Noordelijke deel van Noord-Holland - richting het Oosten – tot aan de Duitse grens bij Bad Nieuweschans. En beslaat daarmee drie provincies, namelijk Noord-Holland, Friesland en Groningen.

Provincie Noord-Holland

De plaatsen Den Helder, Wieringen en Schagen is zo’n beetje het gebied waar het Waddengebied zich over verdeeld in de provincie Noord-Holland. Ondanks dat Nederland vaak wordt gezien als tulpenland (juist deze regio in Noord-Holland waar de meeste tulpenvelden zijn), is de regio eromheen ook erg mooi.
Wieringen – voorheen een eiland tussen de Waddenzee en de Zuiderzee – biedt een heerlijk eilandgevoel met houtwallen, wierdijken, knusse dorpjes en slingerende weggetjes. Daarnaast heb je de Noordzeekust met brede duinen en heerlijke stranden, tussen Den Helder en Castricum.

Texel – het grootste Waddeneiland – behoort natuurlijk ook tot de provincie Noord-Holland. Je bereikt Texel met de boot vanaf Den Helder en de overtocht – kan te voet, fiets of auto – duurt +/- 25 minuten.

Sloep huren Friesland

Friesland is voor de natuurliefhebber het absolute walhalla. De provincie met maar liefst vier Nationale Parken biedt heel veel water, bos, paarse heides en weidse landschappen. Midden in de prachtige landerijen zijn sinds 2018 – met het project Sense of Place – diverse kunstwerken geplaatst als toonbeeld van het landschap verenigd met kunst. Naast de natuur kent Friesland natuurlijk de 11-steden en de vele terpen. De hoogste terp – in het dorp Hegebeintum – is de gastheer voor het bezoekerscentrum.

Friesland is tevens de provincie met de meeste Waddeneilanden, namelijk Vlieland, Terschelling en Ameland behoren allen Friesland toe en zijn vanuit Harlingen (Vlieland en Terschelling) en Holwerd (Ameland) te bevaren.

Vakantie Groningen

Naast de tulpenvelden in Noord-Holland, de bruisende provincie Friesland, karakteriseert de provincie Groningen zich door de rust. Geniet van het adembenemende Nationaal Park Lauwersmeer. Het Lauwersmeergebied is heerlijk om te wandelen, te fietsen of – begeleid door gids – te ontdekken met een Landrover Safari. ’s Nachts biedt het Lauwersmeergebied – met de naam Dark Sky Park – een van de meest donkere locaties van Nederland om sterren te spotten. Het Noordelijkste puntje van Groningen – Noordkaap – toont echt wat leegte is. En wat dit zo indrukwekkend maakt, je bent vaak de enige.
Wordt de rust je te overweldigend, dan vind je in Groningen natuurlijk ook de grootste stad van het Waddengebied. De bruisende studentenstad met haar museum, universiteiten, sfeervolle winkelstraten en ontelbare terrassen behoort in 2021 tot de Top-20 mooiste ‘kleine’ steden van de Wereld.

Het laatste bewoonde eiland van het Waddengebied behoort tot de provincie Groningen, namelijk Schiermonnikoog. Vanaf Lauwersoog ben je op 45 minuten varen van het eiland. De sneldienst brengt je in 20 minuten naar de overkant.

(TIP! Lees hier ons uitgebreide BLOG over de provincie Groningen)

Samengevat | Op de Wadden is het heerlijk toeven...

Op de Wadden is het heerlijk toeven en daarom zijn er diverse arrangementen samengesteld waarin je dit zelf kunt beleven en ervaren. Bekijk onze arrangementen voor rondreizen Nederland en laat je verrassen! Voor vragen over een van de reizen naar Nederland horen we graag via info@travel4reasons.nl.

###

Het Wad film 2022 // Op de Wadden // Rondreizen Nederland

Bedrijfsfilms van DMPV. Ook een bedrijfsfilm laten maken?

Laatste blogs

Acda & de Munnik op Groningen Airport Eelde
Acda & de Munnik op Groningen ...

(Foto; Acda en de Munnik op Groningen Airport Eelde) 'Hoe dan ook...' Acda & de Munnik op Groningen ...

Lees verder
Ferry Noorwegen vanaf Emden
Ferry Noorwegen vanaf Emden

Ferry Noorwegen Na een onrustige start van het seizoen vaart de ferry van Holland Norway Lines alwe...

Lees verder
Whisky Monkeys
Whisky Monkeys

Whiskymonkeys.com Een nieuw journalistiek platform over whisky Over whisky is - naast het reizen - ...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan