Vakantie Groningen

27 februari 2021

Provincie Groningen - Zoutkamp
(Foto: Provincie Groningen - Zoutkamp).

Kom eens naar Groningen

Het Noordelijke gedeelte van de provincie Groningen – het gedeelte van de stad en daarboven – behoort tot het Waddengebied. Het Groningse Waddengebied is er een om helemaal tot rust te komen. In de provincie Groningen kun je de rust op zoeken waar je je in Nederland nog alleen op de wereld waant.

Het Nationaal Park Lauwersmeer

Tegen de grens van Friesland – in het Noordwesten van Groningen – ligt het prachtige Nationaal Park Lauwersmeer. Hier kun je wandelen langs de Konikpaarden in de weiden en vogels spotten. Niet alleen overdag, maar ook ’s nachts is het Nationale Park een bezienswaardigheid, omdat het - sinds 2016 – Dark Sky Park mag heten. Deze naam heeft het gekregen omdat het één van de donkerste plekken van ons land is en daardoor je meer sterren kan zien dan dat je ooit in Nederland voor mogelijk had gehouden. Je kunt het Lauwersmeergebied op diverse manieren ontdekken. Te voet, per fiets maar ook leuk is een Land Rover Safari waar je tevens wordt rondgeleid door een ervaren Gids. (Te boeken binnen de arrangementen ‘Op de Wadden’)

Voor het bekijken van vogels kun je naar Kiekkaaste, welke de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland kent. Naar Noordkaap – het meest noordelijke puntje van Groningen kun je genieten van prachtige vergezichten over het Wad. Je zult merken dat je hier nagenoeg alleen van kunt genieten.

Schiermonnikoog

Per boot – op 45 minuten varen van Lauwersoog – kun je het meest Oostelijk bewoonde Waddeneiland van Nederland bezoeken; Schiermonnikoog. Dit eiland is voor bezoekers autoloos en je kunt de overtocht enkel maken te voet of met de fiets. Vanaf de haven is het een 50 minuten lopen naar het dorp, maar ook fietsen zijn te huur direct bij aankomst op het eiland. Als laatste zijn er pendelbussen of taxi’s die de toeristen staan op te wachten om ze naar het dorp of naar hun verblijfslocatie te brengen.

Actief genieten in de provincie

Fiets de bekende Kiek over Diek-fietspad – een route van 90 kilometer welke dwars door het Waddengebied gaat en de natuurgebieden van het Lauwersmeer en de Dollard met elkaar verbindt. Geniet van de vergezichten over de Waddenzee enerzijds, maar ook zeer zeker van de typisch Groningse en wijds uitgestrekte landbouwgebieden anderzijds. Sta stil bij de historische sluis in Noordpolderzijl en geniet van een versnapering in bruin café ‘t Zielhoes. Daarnaast kent de provincie Groningen drie etappes van het bekendste wandelpad van Nederland; Het Pieterpad. Deze begint in Pieterburen en eindigt in Limburg.

Aparte verblijfslocaties Groningen

Theaterherberg

In het noordwesten van Groningen, in het landelijk gelegen pittoreske terpdorpje Warfhuizen, ligt de Theaterherberg van de bekende acteur Ton van der Velden. Een sfeervolle logies & ontbijt. Het pand, dat op de lijst van Rijksmonumenten staat, is in 1850 gebouwd en heeft tot 1980 als wijnboerderij voor de regio gefungeerd. In vroeger tijden werden de vaten wijn over water aangevoerd en in dit pand gebotteld. Ook door de eigenaar gestookte jenevers, likeuren en kruidenbitters werden per koets geleverd aan de Groninger borgen, de herenboeren en kloosters in de regio.

Het Stro-Hotel

Wij (en inmiddels vele gasten) hebben ook ontdekt hoe heerlijk en comfortabel een bed van stro kan zijn. Slapen in stro in ons Stro-Hotel is nostalgisch, comfortabel, bijzonder! Het bed veert en deint een beetje, vormt zich naar je lichaam, geeft warmte in de winter en bij hoge zomerse temperaturen juist een beetje verkoeling. Zo'n verblijf in het Stro-Hotel past ook uitstekend als je gaat voor eco-toerisme en een duurzame vakantie-bestemming zoekt.

Het Stro Hotel bestaat uit drie Iglo's van stro, een Strokasteel en de Hooizolder. Liever geen stro in je bed?! Kom dan slapen in een van de 4 unieke Western huifkarren. Voor grotere groepen is het mogelijk te boeken voor een combinatie van de verschillende accommodaties.

Beide overnachtingslocaties zijn te boeken binnen de arrangementen 'Op de Wadden' van Travel4Reasons. Vraag er na!

Groningen, bekend van…

Het Ommeland van Groningen biedt je één grote geschiedenisles. De provincie biedt bijvoorbeeld tal van wierdendorpen welke gebouwd zijn op heuvels om de kunnen leven op plaatsen die vaak overstroomden. Bezoek het Museum Wierdenland, in het wierdendorp Ezinge. Dit museum vertelt je over de geschiedenis van het landschap. Bij Wijngaard Hof van ’t Hogeland in Groot Maarslag worden topwijnen geproduceerd. Of bezoek het kleurrijke dorp Zoutkamp. Het is een dorp met een hecht hart en rijke geschiedenis. Vroeger was Zoutkamp een tactisch belangrijke verdedigingsschans, tegenwoordig is het vissersdorp vooral bekend door de Hollandse (Noordzee, grijze) garnaal. En bij de Graanrepubliek gevestigd in een oude stoomlocomotievenloods in Bad Nieuweschand ontdek je de veelzijdigheid van Graan.

Lijkt het je leuk om Groningen STAD en OMMELAND eens te bezoeken of een vakantie Noord-Nederland of ‘Op de Wadden’? Voor vragen over een van de reizen naar Nederland horen we graag via info@travel4reasons.nl.

###

Vakantie Noord Nederland // Op de Wadden, Waddengebied, Friesland, Groningen & Drenthe

Laatste blogs

Acda & de Munnik op Groningen Airport Eelde
Acda & de Munnik op Groningen ...

(Foto; Acda en de Munnik op Groningen Airport Eelde) 'Hoe dan ook...' Acda & de Munnik op Groningen ...

Lees verder
Ferry Noorwegen vanaf Emden
Ferry Noorwegen vanaf Emden

Ferry Noorwegen Na een onrustige start van het seizoen vaart de ferry van Holland Norway Lines alwe...

Lees verder
Whisky Monkeys
Whisky Monkeys

Whiskymonkeys.com Een nieuw journalistiek platform over whisky Over whisky is - naast het reizen - ...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan