Whiskey Dublin, Ierland

8 februari 2022

Whiskey Dublin Ierland
(Foto: Teeling Whiskey Distillery in Dublin, Ierland).

Whiskey Dublin, Ierland

Ga met ons op whiskey tour naar Dublin

Ierland staat bekend om haar ruige landschappen, de traditionele Ierse muziek en natuurlijk de whiskey. In vergelijking met de whisky reizen Schotland zijn er in Ierland iets minder whiskey’s te ontdekken, maar wat betreft geschiedenis en inhoud zijn ze minstens zo interessant. Je kunt bij ons een leuke whiskey trail boeken naar Dublin, om zo meer te weten te komen over de typische whiskey’s van Ierland.

De stad Dublin herbergt een 4-tal prachtige whiskeyhuizen die je tijdens onze whiskey reizen naar Ierland bezoekt. De bekende Jameson, Teeling en de Pearce Lyon Distillery, samen met het Irish Whiskey Museum vertellen je alles over de Ierse whiskey. Behalve een aantal arrangementen specifiek gericht op de whiskey tour biedt Travel4Reasons ook een typisch Ierse Pub Crawl aan met de karakteristieke Ierse muziek of de combinatie met het bekende Ierse bier van Guinness.

Proef de typische whiskey’s van Ierland: Teeling, Jameson en Pearce Lyons

In 1782 richtte Walter Teeling een kleine ambachtelijke distilleerderij op in Marrowbone Lane in het industriële hart van Dublin City. Het was een van de maar liefst 37 verschillende distilleerderijen in Dublin. Aan het begin van de twintigste eeuw werd de eerste Teeling distilleerderij verkocht aan een lid van de Jameson familie, misschien wel de bekendste Ierse whiskey ter wereld. De Teeling Distillery moest uiteindelijk haar deuren sluiten nadat het slecht ging met de Ierse whiskey industrie. Van de honderd Ierse distilleerderijen in 1886, waren er in 1970 nog maar twee over. Gelukkig is het tij gekeerd en sinds 2012 hebben Jack en Stephen Teeling, de nieuwste generatie Teeling Whiskey-makers, hun eigen stempel gedrukt op Irish Whiskey. De Teeling Whiskey Distillery is de eerste nieuwe distilleerderij in Dublin in meer dan 125 jaar. Het is een familiebedrijf dat enkele van de beste whiskey's van Ierland produceert en biedt een mooi inzicht in de rijke geschiedenis en whiskey van Dublin. In 2019 werd - Teeling 24 Years Old - verkozen tot d beste single Malt van de Wereld.

Jameson's Irish whiskey heeft een lange geschiedenis waar ze uiteraard erg trots op zijn. De beroemde distilleerderij die je zult bezoeken tijdens de whiskey tour Dublin bevindt zich op Bow Street in de wijk Smithfield. De distilleerderij werd voor het eerst geopend in 1780, maar niet onder dezelfde naam die we vandaag allemaal kennen. Destijds opereerde het onder de naam The Steins Family Bow Street Distillery totdat een Schot met de naam John Jameson in Ierland van de boot stapte en de Ierse whiskeybusiness voorgoed veranderde. Jameson groeide snel en werd in de 19e eeuw een van 's werelds grootste distilleerders van whiskey. Net als Teeling whiskey, heeft ook Jameson echter moeilijke tijden doorstaan, nadat Ierland zich onafhankelijk verklaarde van Groot-Brittannië. De handelsoorlog met Groot-Brittannië betekende verhoogde tarieven op export. Daarnaast werd door de Amerikaanse drooglegging de grootste markt van het bedrijf afgesneden. Inmiddels zijn betere tijden aangebroken en is Jameson's de best verkochte Ierse whiskey ter wereld.

Pearse Lyons Whiskey Distillery is de minst bekende onder de distilleerderijen van Dublin, en een verborgen juweeltje in Dublin's wijk Liberties. Het is een relatief nieuw merk, omdat het pas in 2016 voor het eerst zijn deuren heeft geopend. De distilleerderij is vernoemd naar de oprichter, Pearse Lyons, een van de meest succesvolle zakenlieden en ondernemers uit Ierland. Pearse Lyons heeft een achtergrond in het brouwen en hij was zich goed bewust van de rijke geschiedenis van de whiskey’s in het Liberties-gebied van Dublin. Hij besloot uiteindelijk een nieuwe distilleerderij te bouwen in een oude in onbruik geraakte kerk aan James's Street, dichtbij de Guinness-brouwerij. Het oude kerkgebouw is smaakvol en zorgvuldig gerestaureerd en het interieur ingericht om een van de meest fascinerende whiskey-attracties van de stad te creëren. De distilleerderij produceert tegenwoordig Ierse whiskey voor verkoop over de hele wereld, en is tevens een bezoekersattractie.

Andere Ierse whiskeymerken zijn Redbreast en Connemara. Redbreast whiskey ontleent zijn naam aan het roodborstje, en bedacht in 1903 door de toenmalige voorzitter van Gilbeys Wines & Spirits Import Company, die een fervent vogelliefhebber was. Sinds 2020 zijn er zes varianten Redbreast beschikbaar, waaronder Redbreast 12 Year Old, Redbreast 12 Cask Strength en Redbreast 15 Year Old. Uniek onder de Ierse whiskey's is Connemara, de enige Ierse geturfde Single Malt Whiskey die tegenwoordig op grote schaal verkrijgbaar is. Geïnspireerd door de 18e-eeuwse kunst van het drogen van moutgerst boven turfvuren, bezit Connemara een uitgesproken turfachtige smaak en aroma, met een delicate rokerigheid en zachte, zoete smaak.

Pub crawls en kathedralen

Een whiskey tour naar Dublin gaat uiteraard perfect samen met een stedentrip en het proeven van de sfeer van deze beroemde Ierse stad. Maar een essentieel onderdeel van elke Dublin mini-vakantie is toch wel het nachtleven. Met meer dan 700 pubs vind je op bijna iedere hoek een gezellige Ierse pub. Temple Bar is de must-visit plek voor wanneer je nog nooit eerder in Dublin bent geweest. Je zult er geen locals vinden, maar het heeft wel zijn charmes. De geplaveide straatjes in deze buurt zijn schilderachtig. Voor een avondje uit met lokale bevolking van Dublin begeef je je in en rond South William Street, George's Street en Wexford Street.

Heb je even genoeg van de whiskey en de Guinness, bezoek dan een van de toeristenattracties zoals St Patrick's Cathedral, de grote middeleeuwse kathedraal en de hoogste in heel Ierland. Andere historische bezienswaardigheden Dublin Castle en Christ Church Cathedral.


Travel4Reasons heeft al ruim 15 jaar ervaring met whiskey reizen Ierland. Boek een trip als écht whiskyliefhebber of toegevoegd aan een vakantie Ierland.

Laatste blogs

Acda & de Munnik op Groningen Airport Eelde
Acda & de Munnik op Groningen ...

(Foto; Acda en de Munnik op Groningen Airport Eelde) 'Hoe dan ook...' Acda & de Munnik op Groningen ...

Lees verder
Ferry Noorwegen vanaf Emden
Ferry Noorwegen vanaf Emden

Ferry Noorwegen Na een onrustige start van het seizoen vaart de ferry van Holland Norway Lines alwe...

Lees verder
Whisky Monkeys
Whisky Monkeys

Whiskymonkeys.com Een nieuw journalistiek platform over whisky Over whisky is - naast het reizen - ...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan