Whisky Ootmarsum

7 september 2020

whisky ootmarsum

Twente als Nederlands whisky district.

Kent Nederland een whisky district? Natuurlijk niet zoals de Speyside – waar de grote merken als Glenfiddich, The Glenlivet of The Macallan zijn gevestigd – gelegen net boven de Schotse ‘Highlands’. Of zoals het eiland Isle of Islay aan de Schotse westkus, bekend van de rokerige turfsmaak als Ardbeg, Bowmore of Laphroaig. Maar het Nederlandse Twente heeft maar liefst drie whisky stokerijen en mag zich dus gerust hét whisky district van Nederland noemen.

Wil je Ootmarsum en dan Sculte & Kalkwijck exclusief bezoeken?

Twents eikenhout maakt de smaak bij Sculte

Ootmarsum – een sfeervol stadje in het oosten van Nederland – is vooral bekend als kunstenaarsdorp. Zij willen zich ook graag vergelijken met Bergen aan de Noord-Hollandse kust. Maar het stadje kent ook haar eigen distilleerderij. Stokerij Sculte is dé whisky stokerij van Ootmarsum en is als enige whisky ter wereld gerijpt op nieuwe vaten van Twents eiken. De vaten worden zelf op maat gezaagd en gekuipt in Oostenrijk.
De in 2014 geopende stokerij is een prachtig familiebedrijf waar Gerard Velthuis, zijn dochter Evelien Heisterkamp en ‘hoofdstoker’ Roy Kroeze met elkaar jaar in jaar uit gepassioneerd bezig zijn met het maken van whisky. En niet zonder resultaat. De afgelopen jaren won de distilleerderij tal van prestigieuze prijzen.
Om een ‘werelds’ product een Twentse slag te geven, vond Velthuis dat de whisky gemaakt bij Sculte op Twents eikenhout moest rijpen. Jong hout geeft de whisky geweldig veel aroma’s en smaak mee. En heeft daardoor direct effect op de rijpingsperiode. De whisky heeft korter nodig om op smaak te komen in een nieuw vat dan een gebruikt vat. Om de whisky - naast de sterke smaak van een nieuw vat – in balans te brengen, adviseerde whiskykenner Jock Shaw de whisky een finish te geven van een reeds gebruikt vat. Deze werkwijze trof direct doel in 2014, waar het door een vakkundige jury werd gekroond met zilver en goud bij de International Spirits Challenge in Londen. Een prachtige whisky uit Ootmarsum.  

Kalkwijck Distillers

Bij het Twentse Kalkwijck Distillers ligt de focus op de grondstoffen; Gerst en Rogge.

Vroomshoop is het decor waar de andere bekende Nederlandse whisky brouwerij uit Twente is gevestigd. Het is de Eastmoor Whisky van Kalkwijck Distillers. Kalkwijck verbouwt haar eigen granen en alleen deze worden gebruikt voor de Eastmoor whisky. De naam is afkomstig  en vernoemd naar de oude veengronden van vroeger, waar nu de grondstoffen van deze whisky groeien.  
Eastmoor wordt gedestilleerd uit het zomerbrouwgerst van het ras tipple. Naast gerst experimenteert Kalkwijck ook met zelf verbouwde rogge – waar het de zogenoemde Rye Whisky van maakt.

Lijkt het je leuk een of beide stokerijen in Nederland te bezoeken, bekijk dan eens onze whisky reizen door Nederland. Voor vragen over een van de reizen naar Nederland horen we graag via info@travel4reasons.nl.

###

Whisky reizen Twente

Bedrijfsfilms van DMPV. Ook een bedrijfsfilm laten maken?

Laatste blogs

Acda & de Munnik op Groningen Airport Eelde
Acda & de Munnik op Groningen ...

(Foto; Acda en de Munnik op Groningen Airport Eelde) 'Hoe dan ook...' Acda & de Munnik op Groningen ...

Lees verder
Ferry Noorwegen vanaf Emden
Ferry Noorwegen vanaf Emden

Ferry Noorwegen Na een onrustige start van het seizoen vaart de ferry van Holland Norway Lines alwe...

Lees verder
Whisky Monkeys
Whisky Monkeys

Whiskymonkeys.com Een nieuw journalistiek platform over whisky Over whisky is - naast het reizen - ...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan