Zuid IJsland

3 maart 2021

Zwarte stranden Vik | Zuid IJsland
(Foto: De zwarte stranden van Vík in het Zuiden van IJsland).

De blogs over IJsland worden geschreven door de IJslandspecialist T4R Iceland Rondreizen-IJsland.nl. Op deze website voor een vakantie IJsland vind je meerdere mogelijkheden binnen bijvoorbeeld de arrangementen PuffinTravel, Noorderlicht reizen of Fly Drive IJsland 4x4.

Rondreizen IJsland | Zuidelijk IJsland

In deze blog geven we een leuke inkijk in de bezienswaardigheden en de best te nemen route deze bezienswaardigheden te bezoeken.

Pórsmork-gebied en de Seljalandsfoss waterval.

De Seljalandsfoss waterval is erg makkelijk te vinden. Als u over ringroad 1 rijdt (vanaf Reykjavik naar Vík) dan rijdt u na de brug over de Markarfljót direct links richting Pórsmörk. De Seljalandsfoss waterval is een prachtige en zeer hoge waterval van maar liefst 65 meter. De klif waar de Seljalandsfoss waterval overheen stroomt was ooit de IJslands kustlijn. Uniek bij deze waterval is dat u er achterlangs kunt lopen. Goede en stevige schoenen zijn erg belangrijk, want het pad achter deze waterval is erg glibberig. Wandel door de nauwe kloof Stakkholtsgjá, dan komt u uit in het gebied van Pórsmork. Het is een mooie en woeste vallei. In dit heuvelachtige gebied tussen Reykjavik en Vik is het prachtig wandelen.

Vík

Zwarte stranden + Dyrhólaey en Reynisdrangar

Het plaatsje Vík is leuk voor een tussenstop, waarna u de indrukwekkende zwarte stranden en de prachtige rotsformaties Dyrhólaey en Reynisdrangar kunt zien. Vík is het zuidelijkst gelegen dorpje van IJsland. Het telt nog geen 300 inwoners, maar vormt toch het belangrijkste centrum van een groot stuk van IJsland. In de zee ten westen van Vík zijn duidelijk de rotsen van Reynisdrangar zichtbaar. Een aantal grote basaltzuilen rijst hier op uit de oceaan. De hoogste zuil is 66 meter hoog. Vanaf het strand van Vík zijn de rotsen goed te zien, maar er leidt ook een weg naartoe. Dit is de ‘215’ die ten westen van de berg Reynisfjall begint. Het loont de moeite om langs deze weg even te stoppen bij het pittoreske kerkje Reyniskirkja. De rotspunten vormen vooral een fotogeniek geheel, maar volgens de IJslanders zit er ook een verhaal aan vast. Het zouden de resten zijn van een driemaster die door trollen uit de zee werd getrokken. Toen de trollen door zonlicht werden verrast, versteenden zij gezamenlijk met het schip.

Hemelsbreed ruim vier kilometer ten westen van Reynisdrangar ligt de kaap Dyrhólaey. Dit is sinds 1978 een beschermd natuurgebied. In het verleden was Dyrhólaey een vulkanisch eiland. Doordat IJsland niet volledig meer wordt bedekt door gletsjers, is het gewicht van het land echter afgenomen waardoor het langzaam oprijst ten opzichte van de zeespiegel. Hierdoor is van een eiland geen sprake meer. Tegenwoordig ligt het hoogste punt ervan op een hoogte van ongeveer 120 meter. Aan beide kanten van het voormalige eiland zit een gat in de rotsen. Daaraan ontleent het eiland haar naam, want Dyrhólaey betekent zoiets als 'deurgateiland'.

De Fjaðrárgljúfur kloof

De Fjaðrárgljúfur kloof zult u zeker willen bezoeken. Het is prachtig er te wandelen, en het uitzicht is adembenemend.  Het is een groene kloof die ligt zo’n 6 km ten westen  van Kirkjubaejarklaustur. Deze kloof, waar de Fjaðrá rivier doorheen stroomt, is 2 km lang en zo’n 100 m diep. De kloof loopt door een zacht granulair gesteente waar zich lagen met lava en andere intrusies in bevinden. De gehele formatie is zo´n 2 miljoen jaar geleden ontstaan.

Er zijn verschillende watervallen te zien. U kunt door de kloof wandelen, al moet er af en toe door de rivier gewaad worden. U moet wel dezelfde weg weer terug wandelen de kloof uit. Het is ook mogelijk om boven de kloof langs te lopen. Van hieraf heeft u hele mooie uitzichten. Fjaðrárgljúfur is gemakkelijk te vinden: volg de weg naar Laki voor zo’n 2,5 km. Houdt vervolgens links aan, en na 900 meter is de parkeerplaats (hier mag u officieel niet heenrijden met een ‘normale’ auto, met een 4WD wel).

In 2019 werd de kloof tijdelijk gesloten, omdat deze zo druk bezocht werd dat de IJslandse overheid de randen van de kliffen niet meer vertrouwde. De reden van de drukte was omdat het Canadese tieneridool Justin Bieber hier een clip had opgenomen.

Eyjafjallajökull vulkaan, welke in 2010 uitbarstte

Op zaterdag 20 maart 2010 kwam de Eyjafjallajökull vulkaan na 200 jaar weer tot leven.

Enkele maanden lang werd het gebied, bijna 120 kilometer ten zuidoosten van Reykjavik, getroffen door duizenden kleine aardbevingen. Er stroomde lava uit kraters op de flanken van de vulkaan. De aswolk, die 8 km hoog de atmosfeer in werd geblazen, waaide over het Europese vasteland. Dit leidde tot sluiting van het luchtruim boven een groot deel van Noord-Europa. En deze vulkaan is te bezoeken! Het is makkelijk om vanaf de weg – de ringroad 1 – de route naar de vulkaan te vinden. De Eyjafjallajökull is een van de actieve vulkanen op IJsland en is bedekt door een gletsjer die dezelfde naam heeft gekregen. De vulkaan en gletsjer zijn te zien vanaf een uitkijkpunt vlakbij de ringweg en er is ook een klein informatiecentrum waar u tegen een kleine vergoeding een indrukwekkende video kunt zien over de uitbarsting en de gevolgen ervan. Het is interessant om deze te bekijken.

Skaftafell Nationaal Park

Vanaf het info-centrum bij Skaftafell kunt u mooie wandelingen maken. Eén hiervan is de wandeling naar de Svartifoss waterval. Dit is een waterval dat omringt is met kolommen zwart basalt. Vandaar ook de vertaling van de naam: Zwarte waterval. Er zijn ook andere wandelingen te maken. Deze vertrekken allemaal vanaf het info-centrum.

Ook is het mogelijk om diverse activiteiten te boeken vanuit Skaftafell, zoals o.a. glacier hiking, of ijsgrotten bezoeken. Dit zouden wij voor u kunnen organiseren.

Jökulsárlón gletsjermeer

Dit gletsjermeer zal u verbazen! Plotseling verschijnt er naast de autoweg een meer met grote ijsschotsen. Het Jökulsárlón gletsjermeer is een prachtig natuurverschijnsel welke zeker het bezoeken waard is. Neemt u ook de tijd om een wandeling te maken langs het meer, en aan de overkant van de weg bij het zogenaamde Diamond beach.

U kunt tegen betaling in een boot het Jökulsárlón gletsjermeer op, waar u tussen de ijsschotsen kunt varen! U heeft keuze in het type boot, namelijk een amfibie-boot, of een zodiac-boot. Tijdens de excursie vaart u langs en tussen de enorme ijsbergen/schotsen in het schilderachtige en bizarre landschap van Jökulsárlón. Op de boot krijgt u een geweldig zich op het ijs en als u geluk hebt ziet u misschien zelfs een aantal zeehonden!

###

IJsland | vakantie, reis, reizen, rondreizen

Bedrijfsfilms van DMPV. Ook een bedrijfsfilm laten maken?

Laatste blogs

Acda & de Munnik op Groningen Airport Eelde
Acda & de Munnik op Groningen ...

(Foto; Acda en de Munnik op Groningen Airport Eelde) 'Hoe dan ook...' Acda & de Munnik op Groningen ...

Lees verder
Ferry Noorwegen vanaf Emden
Ferry Noorwegen vanaf Emden

Ferry Noorwegen Na een onrustige start van het seizoen vaart de ferry van Holland Norway Lines alwe...

Lees verder
Whisky Monkeys
Whisky Monkeys

Whiskymonkeys.com Een nieuw journalistiek platform over whisky Over whisky is - naast het reizen - ...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan