Het Waddengebied bevrijd

Verhalen die blijvend verteld moeten worden. Mensen die stierven voor onze vrijheid!
Bekijk het aanbod

Het Waddengebied bevrijd

Verzet in Oost-Groningen

…En dan ineens schijnt de hel losgebarsten in de stem van een van de Duitsers: “WO IST DER JUNGE?” Weldadig rustig klinkt daarop Pa zijn stem: “Ik heb u al eerder gezegd dat ik het niet weet. Ik kan niet zeggen waar mijn zoon is”. Meteen striemende zweepslagen: “UND NUN?”

En dan ineens die twee schoten. Ze branden door mijn ziel. O, als eens… Maar nee, dat kán niet. Pa heeft immers niet misdaan, geen verkeerd woord gezegd. Ze gaan toch niet… nee, natuurlijk niet, dat is onmogelijk. Maar ’t zijn Moffen, die… ik kán het niet van me afzetten: ze hebben Pa…

Dit is een fragment van het oorlogsverhaal van mijn oma Gé Omta en haar familie. Haar broers werden gezocht, haar oudste broer Fokko omdat hij fanatiek verzetswerk deed. Zij zaten ondergedoken op hun eigen boerderij in het Noord-Groningse Bierum. De familie Omta heeft vele huiszoekingen moeten doorstaan, van onder andere ‘De Beul van Appingedam’, Siert Bruins. Op 9 september 1944 ging het helemaal mis. Dit is de dag die mijn oma nooit is vergeten.

Zolang ik mij kan herinneren vertelde mijn oma mij haar oorlogsverhalen. Op een dag besloot ik haar te vragen om haar verhalen op te schrijven. En zo zat ik elke twee weken een ochtend bij haar, luisterend naar alles wat zij mee had gemaakt. Thuisgekomen typte ik al haar verhalen uit, en geëmotioneerd verwerkte ik alle heftige momenten uit haar leven. Het is bijna onmogelijk om je voor te stellen dat de oma die ik ken, die mij altijd voorlas, en bij wie ik tussen de middag broodjes at, dezelfde persoon is als het meisje dat met haar neus tegen de muur moest staan met een loop van een geweer in haar rug. Niet wetende of haar vader en broers nog in leven waren…

Francien Everts, kleindochter van Gé Omta

Lees hier het uitgebreide verhaal "Oma's oorlog" >> of
Luister de Podcast "Oma's oorlog" >>


Naar aanleiding van de vraag vanuit VisitWadden mee te werken aan een aantal arrangementen ter nagedachtenis aan 75 jaar vrijheid in combinatie met het verhaal van mijn partner Francien Everts, vielen er een aantal zaken heel mooi samen.

Marc Tolsma
Eigenaar Travel4Reasons

Slag om stad en ommeland
Reis door de provincie
Slag om stad en ommeland
3 Dagen

De stad en de provincie Groningen (voornamelijk Oost-Groningen) kennen een heftige geschiedenis uit de oorlogsjaren 1940 tot 1945. Vanwege de strategische ligging is hier zwaar gevochten en zijn er verhalen die blijvend verteld moeten worden. Wij dragen ons steentje bij met dit arrangement. 

  Bekijk
  Ervaring

  Ruim 15 jaar ervaring

  Betrouwbaar

  Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

  Kennis

  We maken elke reis eerst zelf

  Op maat!

  We passen elke reis naar uw wens aan