Eilandhoppen Wadden

30 november 2021

Eilandhoppen Wadden
Eilandhoppen Wadden

Voor een vakantie Nederland is het Waddengebied absoluut een aanrader. Het Waddengebied in het Noorden van Nederland beslaat alle drie Noordelijke provincies, te weten Noord-Holland, Friesland en Groningen. Alle Waddeneilanden zijn vanuit deze drie provincies bereikbaar. Op deze manier is het fantastisch mogelijk om te Eilandhoppen op de Wadden.

De Friese Wadden

Vanuit de provincie Friesland zijn de meeste Waddeneilanden te bereiken. Daarom leent het vaste land van Friesland zich het beste voor een Waddentrip waarbij Eilandhoppen het hoofddoel heeft.

Logistiek gezien ligt Dokkum – één van de elfsteden – het meest handig voor de eilanden Schiermonnikoog en Ameland te bezoeken. De boot naar Schiermonnikoog vertrekt vanaf Lauwersoog. Met de auto +/- 20 minuten en 18 kilometer vanaf Dokkum. Holwerd is de vertreklocatie voor de boot naar Ameland is – gerekend vanaf Dokkum - 15 minuten en 13 kilometer reizen.
Dokkum is een sfeervol stadje met een klein en oud centrum. Om een beeld te geven – in Dokkum wonen rond de 13.000 inwoners. De (Dokkumer) Ee – het ‘schaatswater’ van de Elfstedentocht splitst het stadje in tweeën en voert dwarsdoor de stad. Via het water kan dan natuurlijk de gehele Elfstedenroute worden gevaren via de kleine wateren van de gemeenten Noordoost Friesland, Dantumadeel of Tytsjerksteradiel de omgeving worden ontdekt. De meerdere mogelijkheden maakt het sloep huren in Friesland extra leuk.  

Voor de andere twee ‘Friese’ Waddeneilanden ligt een verblijf in één van de andere elfsteden voor de hand, namelijk Harlingen. Vlieland en Terschelling worden bereisd met de schepen van rederij Doeksen en vertrekken uit de haven van Harlingen. Het zeer bruisende havenstadje in het Noorden van Friesland – vooral zomers – biedt een komen en gaan van waterverkeer. Naast de openbare overtochten, zijn er ook erg veel particuliere zeilers die vanuit hier het Eilandhoppen starten of eindigen.
Naast dat Harlingen vanwege het watertoerisme erg gezellig en bruisend is, is het ook handig gelegen ten opzichte van het prachtige gebied ‘De Friese Meren’. Sfeervolle plaatsen als Sneek, IJlst, Terherne, Heeg of Workum zijn allen zeer de moeite voor een bezoek.
Omdat Harlingen een treinstation heeft waar je vanuit Leeuwarden naartoe kunt reizen, biedt dit ook de mogelijkheid om te Eilandhoppen met het Openbaar Vervoer. Op deze manier kun je zowel Terschelling als Ameland bezoeken voor één of meerdere dagen.

De Wadden Groningen

De provincie Groningen heeft het grootste vaste land van het Nederlandse Waddengebied. Officieel is Lauwersoog Groningen en ligt Schiermonnikoog in Friesland. Maar de lijn loopt van Lauwersoog helemaal tot aan Nieuwe Statenzijl tegen de Duitse grens. Naast Schiermonnikoog kan ook het kleinste Nederlandse Waddeneiland Borkum worden bereikt, namelijk vanaf de Eemshaven in het uiterste Noorden van de Provincie Groningen. Daarmee telt de provincie Groningen twee mogelijke eilandbezoeken.

Texel vanaf Noord-Holland

Ondanks dat je vanuit de provincie Noord-Holland maar één Waddeneiland kunt bezoeken, is het wel direct het grootste Waddeneiland. Namelijk Texel. Texel heeft vanuit Den Helder dan ook direct de meeste afvaarten omdat het tevens de kortste overtocht betreft van alle Waddeneilanden. Dit maakt het daarom heel goed mogelijk om een dag – vanuit Friesland – de Afsluitdijk over te rijden en Texel aan te doen als dagtrip.
Als uitvalsbasis in Noord-Holland zou Schagen – of bij de wens van een iets grotere stad – Alkmaar een hele goede keuze zijn. Beide steden zijn typisch West-Fries – zoals het gebied van oorsprong wordt genoemd (West Friesland).  Noord Holland boven Amsterdam – zoals deze regio vanuit het toerisme wordt genoemd, staat bekend om de typisch Hollandse kaas en haar Tulpenvelden in het voorjaar.

Samengevat | Op de Wadden is het heerlijk toeven...

Op de Wadden is het heerlijk toeven en daarom zijn er diverse arrangementen samengesteld waarin je dit zelf kunt beleven en ervaren. Bekijk onze arrangementen voor rondreizen Nederland en laat je verrassen! Voor vragen over een van de reizen naar Nederland horen we graag via info@travel4reasons.nl.

###

Het Wad film 2022 // Op de Wadden // Rondreizen Nederland

Aftermovie of bedrijfsfilms van DMPV. Ook een bedrijfsfilm of een aftermovie laten maken?

Laatste blogs

Acda & de Munnik op Groningen Airport Eelde
Acda & de Munnik op Groningen ...

(Foto; Acda en de Munnik op Groningen Airport Eelde) 'Hoe dan ook...' Acda & de Munnik op Groningen ...

Lees verder
Ferry Noorwegen vanaf Emden
Ferry Noorwegen vanaf Emden

Ferry Noorwegen Na een onrustige start van het seizoen vaart de ferry van Holland Norway Lines alwe...

Lees verder
Whisky Monkeys
Whisky Monkeys

Whiskymonkeys.com Een nieuw journalistiek platform over whisky Over whisky is - naast het reizen - ...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan