Ferry Noorwegen vanaf Emden

26 juli 2023

Ferry MS Romantika

Ferry Noorwegen

Na een onrustige start van het seizoen vaart de ferry van Holland Norway Lines alweer een aantal maanden erg stabiel. Terwijl de ferry aan de start van het seizoen nog vanaf de Eemshaven in Groningen vertrok richting Kristiansand in Noorwegen, heeft de ferry inmiddels een stabiele thuishaven gevonden in Emden – net over de grens in Duitsland.

Ondanks dat het natuurlijk ontzettend zonde is dat we zo’n mooie reisoptie verliezen uit de provincie Groningen, is het verschil voor de Nederlandse vakantieganger nagenoeg nihil. Wanneer we kijken naar de afstand van de Eemshaven en Assen en Emden en Assen dan is de extra reisafstand slechts 20 minuten. Kortom, voor ons als Nederlander blijft het een prachtige mogelijkheid om Noorwegen te bezoeken voor een vakantie.

FERRY EMDEN NOORWEGEN

Pakketreizen met boot van Emden naar Noorwegen

Met de ferry vanaf de haven in Emden naar Noorwegen. Sinds afgelopen jaar (2022) biedt Holland Norway Lines een prachtige verbinding tussen het Noorden - het Duitse Emden - en Kristiansand in Noorwegen waarbij je met eigen auto een autoreis door Noorwegen kunt te maken.

Het Zuiden van Noorwegen is een ondergeschoven kindje in vergelijking met Noorden van Noorwegen, Zweden – Lapland of Finland. Zoals de buitenlandse toeristen in Nederland nagenoeg altijd hun blik op Amsterdam hebben, geldt dit in Noorwegen voor het uiterste Noorden. Om het vergelijk maar door te trekken; Ook in Nederland is Amsterdam zeer zeker niet de enige bezienswaardigheid.


De overtocht vanaf de Eemshaven naar Noorwegen beslaat een reistijd van 18 uren. Tenminste de veerboot vertrekt vanaf de Eemshaven om 15:30 uur. Vanaf 8:30 uur kunt u de ferry afrijden.
Om een mooie route te rijden zijn er vanuit Kristiansand in Noorwegen, 3 opties. Binnen deze blog bespreken we optie 1 en 3 (dit is dezelfde route als route 1, maar dan tegen de klok in).

STAVANGER & HAUGESUND via de fjorden

De eerste optie is om in Westelijke richting te rijden richting Stavanger; de Zuidwestelijke Fjorden. Via Haugesund rijdt u met één of meerdere pondjes door de Fjorden naar Bergen.  Beide steden – Stavanger en Haugesund – zijn de moeite waard om eens te bekijken. Ook wat betreft overnachtingslocaties zijn beide steden handige uitvalsbasis om te verblijven op ‘doorreis’ naar het Noordelijker gelegen Bergen.

BERGEN

Bergen – of te wel Bryggen zoals ze het in het Noors zeggen – is bekend vanwege haar prachtige gekleurde huizen. De oorspronkelijke haven is nagenoeg volledig gebouwd van hout. En doordat er door de eeuwen heen vaker brand heeft gewoed, is er meerdere malen herbouwd op de asresten waardoor de gebouwen zijn gaan zakken ten opzichte van elkaar.

De stad heeft een klein, prachtig overzichtelijk centrum met hele mooie authentieke en moderne winkel. Diverse restaurants waar heerlijke verse vis of typisch Noors kan worden gegeten zoals in restaurant Bryggeloftet & Stuene.

Zeer zeker de moeite waard is de kabelbaan die omhooggaat bij één van de bergen om de stad heen. Het zicht zorgt op heldere dagen voor een overzicht over de stad en de Fjorden om de stad heen.

VERVOLG RICHTING ODDA EN OSLO

Op de route naar Oslo kunnen er twee keuzes gemaakt worden. Namelijk met of zonder een bezoek aan het idyllisch gelegen Odda – aan een Fjord, tussen 2 Nationale Parken.

De route MET Odda.

Odda is een stad gelegen tussen de National Parken Hardangervidda en Folgefonna. Deze laatste biedt de mogelijkheid om te wandelen op een Gletsjer. Sowieso zijn beide Nationale Parken bij uitstek locaties voor de liefhebbers van Outdoor activiteiten; wandelen, kanoën en / of kajakken (zomers), fietsen of Gletsjer hiking.

Daarnaast kan er – beneden in het dorp – een hele mooie Fjordcruise worden geboekt. Al dan niet met een bezoek aan de talrijke Cider farms in de omgeving. Deze laatste kunnen ook met eigen auto worden bezocht, mocht je dit interessant(er) vinden.

De route ZONDER Odda.

Natuurlijk is het mogelijk om inééns van Bergen naar Oslo te rijden, via de 7 (autoweg 7). Houd in dit geval rekening met een trip van ruim 7 uren, die desgewenst met één of twee overnachtingslocaties kan worden onderbroken.

OSLO

De Noorse hoofdstad Oslo is een moderne Europeesche stad, met tal van prachtige gebouwen, mooie en sfeervolle winkels en diverse galerijen. In een volgende Blog zullen we uitgebreid ingaan op de mogelijkheden en bezienswaardigheden is Oslo.

TERUG VAN OSLO NAAR KRISTIANSAND

Op de laatste route – van Oslo terug naar Kristiansand – rijdt u o.a. langs Sandfjord. Deze plaats is geschiedkundig bekend van de walvisvaart. De plaats ligt aan het Oslofjord en biedt een kustlijn van ruim 145 km strand en is bij uitstek een locatie waar de Noren maar ook de buitenlandse toerist zich zomers goed vermaakt.
Het walvismuseum Hvalfangstmuseet in Sandefjord is het enige museum in Europa dat volledig in het teken staat van de walvisvaart. Het gebouw waarin het museum gevestigd is, dateert uit 1917 en de belangrijkste publiekstrekker is het levensgrote model van een blauwe vinvis. Het museum is gratis voor kinderen en er is ook een activiteitencentrum voor het jonge publiek.

Ferry Emden Noorwegen; Pakketreizen met boot van Emden naar Noorwegen. Benieuwd naar de opties? Bent u geïnteresseerd in pakketreizen naar Noorwegen vanuit Nederland of reist u liever vanaf Hirtshals, Denemarken? Vind hier uw autovakantie Noordwegen.

Autovakantie Noorwegen
Aftermovie of bedrijfsfilms van DMPV. Ook een bedrijfsfilm of een aftermovie laten maken?

Laatste blogs

Acda & de Munnik op Groningen Airport Eelde
Acda & de Munnik op Groningen ...

(Foto; Acda en de Munnik op Groningen Airport Eelde) 'Hoe dan ook...' Acda & de Munnik op Groningen ...

Lees verder
Whisky Monkeys
Whisky Monkeys

Whiskymonkeys.com Een nieuw journalistiek platform over whisky Over whisky is - naast het reizen - ...

Lees verder
Whisky Islay – Bowmore & Aston Martin
Whisky Islay – Bowmore & Aston...

(Foto; Bowmore op Isle of Islay en de Limited Serie 2021 - Bowmore en Aston Martin) Whisky Islay – B...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan