Noord IJsland

9 augustus 2021

Walvissen nij Husavik(Foto: Een bultrug gefotografeerd bij Husavik).

De blogs over IJsland worden geschreven door de IJslandspecialist T4R Iceland Rondreizen-IJsland.nl. Op deze website voor een vakantie IJsland vind je meerdere mogelijkheden binnen bijvoorbeeld de arrangementen PuffinTravel, Noorderlicht reizen of Fly Drive IJsland 4x4.

Rondreizen IJsland | Het Noorden

De Diamond Circle dat is de bijnaam van een absoluut prachtig stuk van het Noordelijk deel van IJsland. Het is een prachtige lange route die je leidt langs Mývatn, Húsavík, Asbyrgi en Dettifoss. In tegenstelling tot de Golden Circle is de Diamond Circle een stuk minder bekend; maar wel zeker zo interessant. Deze informatie helpt je wellicht bij het plannen van jouw optimale vakantie naar IJsland.

Akureyri-stad

Akureyri is de tweede stad van Reykjavik, en hier woont ¼ deel van het inwonersaantal van IJsland. In het oude stadsgedeelte van Akureyri treft u interessante historische gebouwen, zoals kerken, een oud theater, een school en een ziekenhuis aan. Het oudste gebouw van de stad is het Laxdalshus, dat gebouwd is in 1795. Het hele jaar door worden hier rondleidingen aangeboden van twee uur. De botanische tuinen van Akureyri bewaren met trots planten van alle soorten die men op IJsland aantreft. Eveneens kunt u hier terecht voor duizenden exotische planten. Volgens het Akureyrische bureau voor cultuur en marketing is het ’s werelds meest noordelijk gelegen botanische tuin. Ook kunstliefhebbers hebben in Akureyri de keuze uit tal van galerieën en kunstmusea. Men kan onder andere terecht bij privé-tentoonstellingen van de kunstenaars zelf tot in een hele stadsstraat, de Kaupvangsstræti. Deze straat staat ook wel bekend als de ‘Kunststeeg’ en is volledig gewijd aan artistieke en culturele activiteiten. Rondom Akureyri liggen traditionele boerderijen, zoals in Glaumbaer. Hier zijn er boerderijen/woningen volledig omgeven door gras.

Húsavik - 'Whale Capital of Europa'

Húsavík, wat huizenbaai betekent, is een kleine stadje in de gemeente Norðurþing. Het plaatsje ligt in het noorden van IJsland aan de oostkust van de Skjálfandi baai. Er wonen ongeveer 2500 mensen die hun inkomsten voornamelijk uit de visserij en toerisme halen. Het plaatsje heeft een gezellig haventje. Het haventje vormt het echte centrum van het dorp door de walvisexcursies die vanuit hier worden georganiseerd. Húsavík noemt zichzelf dan ook wel de ’walvis-hoofdstad van Europa’, omdat in de zee die ten Noorden van IJsland de trekroute loopt van alle op de wereld bekende walvissoorten.
Ook heeft het een walvissen-museum, een visverwerkingsfabriek, een informatiecentrum en een interessante houten kerk. Deze kerk dateert uit 1907. Het is gebouwd met Noors hout en volgens vele IJslanders is het de mooiste houten kerk van IJsland. Het altaarstuk beeldt de opwekking van Lazarus uit de dood uit en werd geschilderd door ene Sveinn Þórarinsson. Op het altaarstuk is Christus met zijn aanhangers afgebeeld in een IJslandse lava veld (een aantal bewoners hebben hiervoor model gestaan). De kerk heeft geen preekstoel, in plaats daarvan is er een lessenaar in de vorm van een boek.

Godafoss waterval

De Godafoss waterval is schitterend, echt een aanrader! De Goðafoss, wat ’Godenwaterval’ betekent, is een waterval in de rivier Skjalfandafljót en is ongeveer 30m breed en 12m hoog. Het Lavaveld waar deze rivier doorloopt is 7.000 jaar oud en komt van de schildvulkaan Trolladungja.

Myvatn

Rond het Myvatn-meer is de omgeving prachtig om te wandelen (pas wel op voor vliegen in de zomerperiode; neem een vliegenhoed/net mee). Mývatn wat ’muggenmeer’ betekent, is een meer in het noorden van IJsland dat ligt in een zeer actief vulkanisch gebied. Het meer, wat een beschermd natuurgebied is, is het op drie na grootste meer van IJsland. Er liggen zo’n 50 eilandjes in het meer. De temperatuur in het meer is vrij hoog door de ondergrondse warmtebronnen. Het meer bevriest in de winter dan ook nooit helemaal. Hierdoor groeit er langs de oevers een weelderige vegetatie. Het is een eldorado voor vogelliefhebbers. Iets ten zuiden van het plaatsje Reykjahlíð vindt u ’Het gat’ bij Dimmuborgir. Reykjahlíð ligt aan de noordoostzijde van het meer. Dimmuborgir bestaat uit grillig gevormde lavarotsen dat deel uitmaakt van een groter lavaveld dat zo’n 2000 jaar geleden is onstaan door uitbarstingen in dit gebied. Door dit doolhof met grillige vormen en berkenboompjes lopen tal van kleine wandelpaadjes. Er zijn diverse routes uitgezet.

Hverir (ook wel Hverarönd genaamd)

Hverir, wat ’hete bronnen’ betekend, is een kleurrijk gebied met stoompluimen, solfataren, fumarolen en kokende modderpotten. Hverir ligt op de oostelijke helling en aan de voet van de Námafjall (432 m), ten oosten van het Myvatnmeer. Vanaf de Námafjall ’berg’ heeft u een mooi uitzicht over de omgeving. Op de hellingen kan u veel zwavel zien liggen. Vroeger (tot 1940) werd de zwavel hier gewonnen en vanaf de haven van Húsavík naar Denemarken verscheept. Daar werd het gebruikt om buskruit van te maken. Het gebied is zeer gemakkelijk te bereiken omdat het direct naast de ringweg ligt, 6 km ten oosten van Mývatn. Maar pas goed op als u door dit gebied wandelt, de grond is hier en daar bros, u kan er doorheen zakken en uzelf branden. Iet vóór Hverir, net buiten het plaatsje Reykjahlíð vindt u twee grotten, Grjotagjá en Stóragjá genaamd. De eerste grot is ietwat gevaarlijk want het water wat hierin te vinden is, is zo’n 50 graden! Ga hier dus niet in baden! Het is wel prachtig om in de grot te kijken. De Stóragjá, zo’n 25 meter links van de eerste grot, is ook al zo’n mooie grot.

Jardbodin Nature Bath (Myvatn Nature Bath)

Het Jardbodin Nature Bath is net als Blue Lagoon een geothermisch bad, alleen is de setting kleiner en iets rustiger. Een kaartje kopen doet u gewoon bij de kassa. Ultiem relaxen doet u in dit bad, wat ook wel bekend staat als het Myvatn Nature Bath.  Het water is rijk aan allerlei mineralen en heeft een lichtblauwe kleur. Er wordt gezegd dat het water een helende werking heeft en het heeft een heerlijk warme temperatuur, wat dit tot een relaxplek maakt. Ook zijn er twee stoombaden, welke recht bovenop een geothermaal gebied zijn gebouwd, waar de stoom door de gaten in de vloer opstijgt. Als gast kunt u na een bezoek aan de stoombaden tussendoor afkoelen onder de buitendouches.

Krafla vulkanisch gebied

Het Krafla gebied is indrukwekkend om te bezoeken. Maak een wandeling over de rand van het Viti kratermeer en aanschouw het felblauwe water. Het kratermeer Viti ligt op zo'n 15 minuten rijden van het Myvatn meer en het dorp Reykjalid. Je rijdt aan de noordoostzijde het Myvatn gebied uit, over de heuvel en voorbij de geothermale bronnen aan je rechterhand. Vervolgens pak je linksaf de afslag naar Kroflustod (de energiecentrale). Deze weg leidt vervolgens naar het kratermeer, en naar de Leirhnjukur lavavelden. Het kratermeer is gevuld met prachtig groen water. In de wintermaanden is het water bevroren, en ligt er een prachtige laag ijs over. De kratermond en de omgeving van het kratermeer is dan volledig bedekt met een dik pak sneeuw. In dat geval kan het soms zijn dat de bezienswaardigheden in dit gebied niet toegankelijk zijn totdat sneeuwschuivers de wegen hebben vrijgemaakt.

Je kunt langs de kraterwand wandelen. Zo kun je rechtsaf waar je uitzicht hebt over een 2e kratermond en tevens op de energiecentrale. Loop je linksaf, dan kun je helemaal naar boven, met fantastisch uitzicht over het Krafla gebied. Hier heb je ook nog wat rokende bronnen bij een solfatarenveld en in de verte zie je het Leirhnjukur lavaveld liggen.

Dettifoss waterval

De Dettifoss waterval is één van de sterkste watervallen in Europa met een waterverplaatsing van gemiddeld 200m³ water per seconde, en wanneer u deze met uw eigen ogen ziet snapt u waarom. Wát een waterkracht! Hij is 44 meter hoog en ruim 100 meter breed. Rond de waterval kunt u wandelen, en ook vanaf de parkeerplaats maakt u een mooie wandeling richting de waterval.

###

IJsland | vakantie, reis, reizen, rondreizen

Aftermovie of bedrijfsfilms van DMPV. Ook een bedrijfsfilm of een aftermovie laten maken?

Laatste blogs

Acda & de Munnik op Groningen Airport Eelde
Acda & de Munnik op Groningen ...

(Foto; Acda en de Munnik op Groningen Airport Eelde) 'Hoe dan ook...' Acda & de Munnik op Groningen ...

Lees verder
Ferry Noorwegen vanaf Emden
Ferry Noorwegen vanaf Emden

Ferry Noorwegen Na een onrustige start van het seizoen vaart de ferry van Holland Norway Lines alwe...

Lees verder
Whisky Monkeys
Whisky Monkeys

Whiskymonkeys.com Een nieuw journalistiek platform over whisky Over whisky is - naast het reizen - ...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan