Golden Circle

9 april 2021

Geisir(Foto: Geysir in de Golden Circle).

De blogs over IJsland worden geschreven door de IJslandspecialist T4R Iceland Rondreizen-IJsland.nl. Op deze website voor een vakantie IJsland vind je meerdere mogelijkheden binnen bijvoorbeeld de arrangementen PuffinTravel, Noorderlicht reizen of Fly Drive IJsland 4x4.

Golden Circle

De 'Golden Circle' (De Gouden Cirkel) is een toeristische route in het zuiden van IJsland, die ongeveer 300 kilometer beslaat en loopt van Reykjavík naar de zuidelijke hooglanden van IJsland en terug. Het is het gebied met de meeste rondleidingen en reisgerelateerde activiteiten in IJsland.

Vanuit Reykjavik is de 'Golden Circle' erg eenvoudig te bezoeken, ook wanneer je geen auto huurt. Middels een korte reis naar IJsland zijn er tal van dagtrips te boeken met een luxe touringcar of bus.

De drie belangrijkste stops op de route zijn het Þingvellir National Park, de Gullfoss-waterval en het geothermische gebied in Haukadalur, dat de geisers Geysir en Strokkur bevat. Hoewel Geysir al vele jaren grotendeels inactief is geweest, blijft Strokkur elke 5-10 minuten uitbarsten. Andere haltes zijn de vulkanische krater Kerið, de stad Hveragerði, de kathedraal van Skálholt en de geothermische centrales Nesjavellir en Hellisheiðarvirkjun.

De naam Golden Circle is een marketingterm voor de route, afgeleid van de naam Gullfoss, wat in het IJslands "gouden waterval" betekent.

Thingvellir Nationaal Park

Het nationale park Þingvellir is niet alleen prachtig om doorheen te wandelen, het is ook historisch gezien een zeer belangrijke plaats. Zo werd hier in het jaar 930 ’s werelds eerste parlement opgericht, het Alþingi, en in 1262 werd in Þingvellir besloten dat IJsland onder de macht van Noorwegen zou komen. In 1798 vond er de laatste openluchtvergadering plaats en in 1800 werd het parlement overgebracht naar Reykjavík.

Þingvellir is ook de plaats waar de Amerikaanse en de Euraziatische tektonische platen langzaam uit elkaar drijven. Het maakt deel uit van een 6 km brede en 40 km lange verzakking en nauwkeurige metingen tonen aan dat de aardplaten jaarlijks zo’n 1 à 2 cm van elkaar af schuiven. De breuk tussen de continenten is op een prachtige manier te zien bij Þingvellir. Het kerkje (Þingvallakirkja) en de waterval Öxarárfoss maken het geheel tot een buitengewoon fotogenieke plaats. 

Gullfoss

Foss betekent in het Nederlands waterval. Zo kom je in IJsland diverse namen van watervallen tegen die allen eindigen op 'foss'. 

De ‘gouden waterval’ Gullfoss is een imposante, fotogenieke waterval, waarbij het water in twee stappen in een lange kloof valt. De waterval is een onderdeel van de rivier Hvítá (‘witte rivier’), die ontstaan is bij het meer Hvítárvatn bij de gletsjer Langjökull. Ongeveer 40 kilometer verder stort het water bij de Gullfoss ruim 32 meter naar beneden om vervolgens verder te stromen richting Selfoss, daar samenkomt met de rivier de Sog en uiteindelijk in de Atlantische Oceaan uitkomt. Het water bij Gullfoss stort ’s zomers met gemiddeld zo’n 130m3 per seconde de kloof in. De naam ‘gouden waterval’ dankt Gullfoss aan het feit dat er door de gigantische kracht waarmee het water in de kloof valt grote wolken nevel omhoog komen, die bij zonnig weer vrijwel altijd een mooie regenboog veroorzaken.

Geysir

Bij Geysir vind je de originele geiser waar ook de naam ‘geiser’ van is afgeleid. Geysir zelf is op dit moment niet actief, maar de nabijgelegen Strokkur spuit elke 5 à 10 minuten enorme hoeveelheden water de lucht in. Vroeger spoot Geysir zelf regelmatig een straal van 40 tot 60 meter omhoog, maar door kleine aardverschuivingen én omdat veel toeschouwers rommel in de geiser gooiden om hem te activeren, is dit niet langer het geval en ‘slaapt’ Geysir. Geysir en Strokkur maken deel uit van een groot geothermisch gebied in het dal Haukadalur. Hier bevindt zich ook nog een aantal andere bronnen, zoals de Konungshver (koningsbron), Litli Geysir (kleine Geysir) en de meestal felblauwgekleurde Blesi. Vanaf de berg Laugarfjall heb je een prachtig uitzicht over het hele gebied.

Skálholt / krater Kerið

U kunt een bezoek brengen aan Skálholt, dit was het religieuze centrum van het land in de Middeleeuwen. Zo’n 25 km. verderop is de krater Kerið. In deze krater kunt u de verschillende kleuren van de aarde/lava/steen goed zien, dat qua kleur afsteekt tegen het heldere water onderin de krater.

Laugarvatn Fontana

In deze spa aan het Laugarvatn-meer kunt u heerlijk tot rust komen na uw dag vol indrukken. 
Laugarvatn Fontana Geothermal Baths is gelocaliseerd in het centrum van de populaire Golden Circle route. Het is een heerlijke ervaring om de werking van de geothermale ‘springs’ mee te maken. Rust uit in een natuurlijk bad, luister naar het gebubbel van de ‘hot spring’ in de stoom ruimtes, of neem een (wel hele) frisse duik in het meer als u hier zin in heeft. 

Þjórsárdalur

Dit ontouristische gebied, langs de rustige vallei langs de Þjórsá rivier is gekenmerkt door de oude Viking ruines en de mysterieuze natuurlijke wonderen zoals Gjáin (een vallei met vele kleine watervallen, meertjes en vulkanische structuren). 

Eyrarbakki & Stokkseyri

Ten zuiden van Selfoss zijn deze twee vissersdorpjes te vinden langs de zeezijde van zuidelijk IJsland. Deze twee dorpjes zijn net even anders dan de andere dorpjes in dit gebied. Geniet in restaurants van de vangsten uit de zee, en bezoek lokale (kleine) gallerien.

Zuid IJsland

Het Zuiden van IJsland - waar de Golden Circle op de route vaak in  meegenomen wordt - is het meest bezochte gedeelte van IJsland. Beoordeel daarom goed wanneer je reist. Met name juli en augustus - 's Werelds meest algemene vakantie periode - is het erg druk en daarom duur. Besluit - indien mogelijk - om deze bestemming buiten het zomer seizoen te bezoeken. Juni en september zijn qua weer prima, maar ook 's winters is deze regio absoluut prachtig.

###

IJsland | vakantie, reis, reizen, rondreizen

Bedrijfsfilms van DMPV. Ook een bedrijfsfilm laten maken?

Laatste blogs

Acda & de Munnik op Groningen Airport Eelde
Acda & de Munnik op Groningen ...

(Foto; Acda en de Munnik op Groningen Airport Eelde) 'Hoe dan ook...' Acda & de Munnik op Groningen ...

Lees verder
Ferry Noorwegen vanaf Emden
Ferry Noorwegen vanaf Emden

Ferry Noorwegen Na een onrustige start van het seizoen vaart de ferry van Holland Norway Lines alwe...

Lees verder
Whisky Monkeys
Whisky Monkeys

Whiskymonkeys.com Een nieuw journalistiek platform over whisky Over whisky is - naast het reizen - ...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan