Reis Guernsey

22 februari 2021

Guernsey - Castle Cornet
(Foto: Guernsey - Castle Cornet).

Reis Guernsey.

Officieel is Guernsey een eilandengroep van 5 eilanden, te weten Guernsey, Herm, Sark, Alderney en Lihou - samen met de Jersey; De Kanaaleilanden. De eilanden horen bij Engeland. Deze eilanden zijn allemaal eenvoudig te bereiken vanaf Guernsey en hebben allen hun eigenzinnige karakter, landschap en identiteit.

Het eiland Guernsey – verre weg het grootste eiland van de groep van 5 (Jersey is het grootste eiland van de Kanaaleilanden) – voelt erg continentaal aan, met een bruisende havenstad St. Peters Port, verbijsterende Cliff paden en afgelegen en witte stranden.

St. Peters Port

De havenstad St. Peters Port is de hoofdstad van Guernsey. Dit is ook de stad waar je aankomt wanneer je per boot reist vanaf St. Malo (Frankrijk) of Weymouth of Poole vanuit Engeland. Er wonen +/- 18,000 mensen. Er heerst een Mediterraanse sfeer met de charmante, maar steile kasseien wegen die leiden naar de hoger gelegen heuvels op het eiland. Rondom de Town Church is de stad ontstaan in de 11de eeuw. In de jaren 1818 tot 1825 werden er 400 huizen gebouwd, veelal met geld uit piraterij. Deze huizen werden gebouwd in 'Georgian' stijl. Dit is de reden waarom het eiland nauwelijks Engels aandoet en veel meer Mediteraans oogt.

Vanuit de levendige jachthavens vertrekken dagelijks boten naar Herm en Sark. De tickets zijn eenvoudig te verkrijgen in de duidelijk aangegeven kiosken in de haven.

Castle Cornet

Aan de zuidelijke kant van de haven valt direct het machtige Castle Cornet op. ’s Avonds wordt het kasteel verlicht door de schijnwerpers van de haven. In het zomerseizoen wordt er iedere dag om 12 uur een kanonschot afgevuurd. Door in het rood geklede soldaten in victoriaanse uniformen wordt het 1799 gegoten Noonday Gun afgevuurd. Wanneer je hier op tijd bij bent heb je de mogelijkheid dit te aanschouwen.

La Valette Underground Military Museum & aquarium

Erg veel op de Kanaaleilanden en dus ook Guernsey doet denken aan de oorlogstijd. Zo zijn er in het La Valette Underground Military Museum ondergrondse tunnels te vinden die de Duitsers groeven om brandstof op te slaan voor de onderzeeërs. Het museum belicht de militaire geschiedenis in het algemeen en de tijd rondom de Duitse bezettingstijd in het bijzonder. Een leuke toevoeging is dat ze een aquarium hebben gebouwd in de tunnels waar het onderwaterleven rondom Guernsey zichtbaar is.

Liefhebbers voor winkelen

Ook als winkelliefhebber kun je je lol op in St. Peters Port. Mansell Street en Le Bordage bieden je tal van leuke tweedehands- & antiekwinkels. De iets meer main stream winkels zijn vindbaar in de High Street. Hier vind je ook de bekendere Engelse winkelketens. Nog leuk is om te vertellen is dat de National Trust of Guernsey een winkel en woonhuis in de vroegere sfeer beheren, waar je nog ouderwets snoepgoed kunt kopen en diverse souvenirs. Dit huis vind je op nummer 26 van Cornet Street.
Een van origine gestarte vleesmarkt doet nu dienst als de overdekte Markthallen van de stad. Eigenlijk is alles hier te verkrijgen van kleding tot culinaire specialiteiten en - met name zomers worden - ook veel lokale producten verkocht.

Brievenbus

De oudste brievenbus van Groot-Brittanie die nog actief wordt gebruikt is te vinden in Union Street. Zoals we de Britse brienebus kennen, is deze rood. Terwijl de kleur van de huidige posterijen van Guernsey de kleur blauw draagt. De brievenbus is geplaats in 1853 en werd er destijds geplaatst in opdracht van de Koninklijke post.

Guernsey Museum & Art Gallery

In 1977 is het enige museum gebouwd wat als dusdanig was bedoeld. Het museum toont de natuurlijke historie van het eiland. In en rondom Guernsey gevonden voorwerpen zijn mooi uitgestald en heel precies beschreven. Het meest in het oog springende stuk is genaamd Asterix. Dit is een Romeinsschip wat begin jaren tachtig van de vorige eeuw in de buurt van St. Peters Port was gevonden.
In de kunstgalerie hangen werken en gezichten van lokale kunstenaars.

Verder op het eiland…

Sausmarex Manor

Een statig landhuis (Manor) is gelegen aan Sausmarez Road in St. Martin. Dit landhuis wordt al ruim 1000 jaar bewoond. Het is daarentegen zelfs mogelijk om een rondleiding door het huis te maken. Heel populair zijn de spooktochten die door de Landheer vaak zelf worden gehost.

De tuin met Sculpturen – The Sculpture Park – is voor velen wellicht de hoofdreden om ‘The Manor’ te bezoeken. In een park worden ruim 100 sculturen van diverse kunstenaars tentoongespreid, omgeven door prachtige bossen en tuinen.

Ook leuk – en met name voor kinderen – is het ontdekken van het landgoed in een miniatuurtrein. Maar ook een prachtig exotische tuin, een winkel, een café en een Koper, Tin en Zilversmid behoren onder één dak van dit interessante gebouw. Zomers krijgt het geheel een lokaal tintje doordat er lokale producten worden verkocht als eieren, honing – maar ook boeken of exotische planten.

Wandelen op Guernsey

Veel vakantiegangers die op vakantie naar Guernsey gaan, komen om te wandelen.

Een kort wandelingetje – maar zeker de moeite waard – is het bezoek aan het eilandje Lihou. Houd er rekening mee dat het weggetje enkel kunt bewandelen bij laag water. Omdat dit dus dagelijks onderwater staat, moet je manoeuvreren tussen de rotsen op de bodem, slierten zeewier en de talrijke knokkels.

Zo zijn erg prachtige klifpaden, zoals Icart Port (aan de zuidkust). De route voert je hier langs prachtig afgelegen baaien en kleine weggetjes. Onderweg kom je langs La Moye Point, Havre de Bon Repos met de Venus’ Pool – een hol wat bij hoogwater wordt gevuld. En aan de zuidwestkust – bij Pleinmont Point – vind je een landschap met steile en grillige kliffen.
 

Bron: o.a. Dominicus Kanaaleilanden
Deze reisgids is via Travel4Reasons verkrijgbaar. Vraag er na via info@travel4reasons.nl!

 

Ben je binnen onze reizen Engeland benieuwd naar de mogelijkheden voor een vakantie naar de Kanaaleilanden of een vakantie naar Guernsey of Jersey?
Bekijk de mogelijkheden van Travel4Reasons.

###

Kanaaleilanden // Guernsey / Jersey // Vakantie, reizen, per boot of vliegen.

Bedrijfsfilms van DMPV. Ook een bedrijfsfilm laten maken?

Laatste blogs

Acda & de Munnik op Groningen Airport Eelde
Acda & de Munnik op Groningen ...

(Foto; Acda en de Munnik op Groningen Airport Eelde) 'Hoe dan ook...' Acda & de Munnik op Groningen ...

Lees verder
Ferry Noorwegen vanaf Emden
Ferry Noorwegen vanaf Emden

Ferry Noorwegen Na een onrustige start van het seizoen vaart de ferry van Holland Norway Lines alwe...

Lees verder
Whisky Monkeys
Whisky Monkeys

Whiskymonkeys.com Een nieuw journalistiek platform over whisky Over whisky is - naast het reizen - ...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan