Reizen Campbeltown & Isle of Islay

28 januari 2021

Campbeltown - Glen Scotia(Foto: Warehouse Glen Scotia).

Reizen naar Campbeltown & Isle of Islay.

Het meest producerende whiskygebied van vroeger – Campbeltown – gecombineerd met ’s Werelds grootste whiskyeiland van nu – Isle of Islay – zijn voor de whiskyliefhebber bij uitstek de bestemming voor whisky reizen Schotland. Vanwege het inmiddels kleine aantal distilleerderijen in Campbeltown is het per definitie verstandig om Campbeltown en Isle of Islay te combineren in één whiskyreis naar Schotland. Uiteraard kunnen we deze twee bestemmingen ook zeker op maat toevoegen aan een van de rondreizen Schotland

Whisky reis Campbeltown

Campbeltown is een havenstad met ruim 5,000 inwoners. Vanwege de ligging aan zee aan de Westkant van Schotland als doorvoerhaven naar Noord-Europa en Amerika, was Campbeltown vroeger ’s Werelds meest producerende whiskygebied. De stad staat van oudsher bekend als de ‘whiskyhoofdstad van de wereld’, een benaming die teruggaat naar de tijd waarin er 28 distilleerderijen gevestigd waren. Helaas zijn hier enkel Springbank, GlenScotia en Glengyle als whiskyproducenten van overgebleven. Ondanks dat hebben de single malts unieke karaktereigenschappen die volgens echte whiskykenners het tot een herkenbare en aparte regio maken. De stokerijen die de tand des tijds hebben overleefd, produceren een aantal van de beste malt whisky's op de markt en hebben trouwe klanten van over de hele wereld.

De maltwhisky's van Springbank zijn robuust en rokerig met een zoute nasmaak die de locatie van de stokerij in de buurt van de zee prijsgeeft. Die van Glen Scotia zijn lichter van smaak met een sterker aroma van graan. De Kilkerran malts van Glengyle zijn lichter en zoeter van smaak, maar hebben een herkenbaar olieachtig en zout aroma dat je van een whisky uit Campbeltown kunt verwachten.

Distilleerderij Springbank bezoeken

De distilleerderij van Springbank was de 14de distilleerderij in de ‘Oude whisky hoofdstad van de Wereld’. De eerste whisky vloeide in 1828 en de distilleerderij was in handen van de familie Reid. Vanwege financiële problemen verkocht de familie Reid de distilleerderij aan hun schoonouders – de familie Mitchell - in 1837. Tot op de dag van vandaag is de distilleerderij in handen van de familie Mitchell en is daarmee de langst ‘Family-owned’ distilleerderij van Schotland.

De Sprinkbank distilleerderij is enorm eigenzinnig. Ze mouten hun eigen gerst op traditionele moutvloeren en bottelen zelf, eveneens op locatie - in de distilleerderij. Springbank brengt haar whisky uit onder drie verschillende namen, namelijk Springbank. Deze wordt 2,5 x gedistilleerd. Longrow, welke zwaar gerookt is en tweemaal wordt gedistilleerd. En Hazelburn. Deze is ‘unpeated’ en wordt driemaal gedistilleerd.

Distilleerderij Glengyle // Kilkerran Malts bezoeken

Kilkerran Malts van Glengyle is voortgekomen uit de familye Mitchell – die de Springbank Distilleerderij in 1837 over nam. William Mitchell is Glengyle gestart. Hij bestierde Springbank samen met zijn broer John. De andere broers en zuster runden een andere distilleerderij in de stad. Naast de distilleerderij was de family ook boer, iets wat in die tijd heel gebruikelijk was. Na een ruzie over schapen – tussen de beide broers in de distilleerderij van Springbank – besloot William zelf te starten in 1872. Na een aantal andere eigenaren – waaronder de ‘GlenScotia’-familie, kwam de distilleerderij in november 2000 – 75 jaar na de laatste productie van destijds – in handen van de Mitchell’s Glengyle Limited, geleid door Mr. Hedley Wright, een achter-achter neef van William Mitchell; De oorspronkelijke oprichter van de distilleerderij.

Glengyle brengt haar whisky uit onder de naam Kilkerran. Hier is enerzijds noodgedwongen voor gekozen, vanwege een andere Blended Highland Malt met dezelfde naam. Het is ze niet gelukt de rechten van de naam ‘Glengyle’ te bemachtigen. Een andere reden is dat ze de rijke whiskygeschiedenis van Campbeltown willen uitdragen, in tegenstelling tot het woord Glen in Glengyle wat erg ongebruikelijk is voor een whisky uit Campbeltown en veel sneller een whisky uit de Speyside suggereert.

Distilleerderij GlenScotia bezoeken

De Campbeltown Distillery of Glen Scotia is opgericht in 1832 door de family Galbraith – welke eigenaar was van de distilleerderij tot 1895. Na deze tijd is de distilleerderij meerdere keren van eigenaar veranderd tot deze in 1928 stil is gevallen vanwege de invloed van de economische recessie van die tijd. Tegenwoordig behoort de distilleerderij tot de Loch Lomond Group. De capaciteit van de distilleerderij 750,000 liter per jaar. De distilleerderij is principieel ‘unpeated’ (niet rokerig).

Whisky reis Isle of Islay

Isle of Islay herbergt op dit moment 9 werkende distilleerderijen, namelijk Ardbeg, Lagavulin, Laphroaig, Bowmore, Caol Ila, Bunnahabhain, Ardnahoe, Bruichladdich en Kilchoman. Daarbij zijn er serieuze plannen om distilleerderij nummero 10 – Port Ellen – weer opnieuw te openen. Islay whisky’s worden gezien als de meest rokerige whisky’s ter wereld. Al zien we de afgelopen jaren steeds vaker de verschuiving dat de whisky in de Speyside rokerig van smaak is en de whisky’s van Islay kruidig en bloemrijk van smaak.

Lees ook de BLOG The North Islay Whisky Tour!

Travel4Reasons heeft al ruim 15 jaar ervaring met whisky reizen Schotland. Dus de regio's Isle of Islay, de Speyside of één van de andere regio's voor een whisky tour, kennen we op onze broekzak. Ben je breder geïnteresseerd, dan zijn rondreizen Schotland uiteraard ook een optie.

###

Whisky reizen naar Isle of Islay Schotland

Bedrijfsfilms van DMPV. Ook een bedrijfsfilm laten maken?

Laatste blogs

Acda & de Munnik op Groningen Airport Eelde
Acda & de Munnik op Groningen ...

(Foto; Acda en de Munnik op Groningen Airport Eelde) 'Hoe dan ook...' Acda & de Munnik op Groningen ...

Lees verder
Ferry Noorwegen vanaf Emden
Ferry Noorwegen vanaf Emden

Ferry Noorwegen Na een onrustige start van het seizoen vaart de ferry van Holland Norway Lines alwe...

Lees verder
Whisky Monkeys
Whisky Monkeys

Whiskymonkeys.com Een nieuw journalistiek platform over whisky Over whisky is - naast het reizen - ...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan