Westfjords IJsland

13 mei 2021

Papegaaijduikders of Puffins
(Foto: Puffins bij Látrabjarg. Je kunt ze bijna aanraken).

Rondreizen IJsland | Westfjords IJsland

De Westfjords – langs de westkust van IJsland - is onmiskenbaar het rustigste deel van IJsland. Maar omdat verre weg de meeste mensen IJsland als éénmalige vakantiebestemming zien, wordt dit gedeelte vaak overgeslagen omdat Zuid IJsland, de Golden Circle of de volledige rondreis dán de voorkeur krijgen. Maar wil je IJsland leren kennen in de rust en zonder al te veel toeristen, dan vertellen we in deze blog – middels een routebeschrijving – waarom?

Het schiereiland Snaefellsnes

Op weg van het Laugarvatn – het Thingvellir National Park behorend tor de Golden Circle - richting de Westfjords rijd je langs het schiereiland Snaefellsnes, wat ligt tussen de Breiðafjörður fjord in het noorden en de Faxaflói baai in het zuiden. Het is het grootste schiereiland van IJsland. Er zijn o.a. prachtige kliffen, lavavelden, warme/koude waterbronnen en zwarte stranden te vinden. Mocht je het niet erg vinden langer onderweg te zijn, plan je route dan zeker langs dit prachtige stuk IJsland. De grootste plaats is Grundarfjörður. Dit is qua ligging en faciliteiten ook een hele goede uitvalsbasis van Snaefellsnes te ontdekken. Ga op zoek naar het bekende zwarte kerkje van Budir of heb het geluk het Noorderlicht te zien boven de bekende berg Kirkjufell.

Westfjords - Látrabjarg

In het zuidelijke deel van de Westfjords kun je de steile kliffenformatie Látrabjarg aandoen. Látrabjarg is een landtong, klif en het meest westelijke deel van IJsland. De kliffen worden bewoond door miljoenen vogels, waaronder papegaaiduikers (puffins), jan-van-genten, zeekoeten en alken. Het is van vitaal belang voor hun voortbestaan omdat het van sommige soorten tot 40% van de wereldbevolking huisvest zoals de alk. Het is Europa's grootste vogelklif, 14 kilometer lang en tot 440 meter hoog. In de zomerperiode kun je zeer veel papegaaiduikers (De puffin - IJslands ‘mascotte’) van heel dichtbij aanschouwen. Een ruige en rustgevende omgeving welke zéker het bezoeken waard is.

Dynjandi waterval

Sla vooral de prachtige Dynjandi waterval niet over! Als je van het zuidelijke deel van de Westfjords naar het noordelijke deel rijdt (of andersom) kun je de waterval haast niet missen. Het gebied bij de waterval is beschermd vanaf 1980. Het water in de Dynjandisá rivier komt vanaf de Dynjandisheiði hoogvlakte en stort zich over een breedte van 30 meter aan de bovenkant tot 60 meter aan de benedenzijde over meer dan 100 meter trapsgewijs naar beneden. Een wandeling omhoog bied je een zeer mooi aanzicht en uitzicht. De Dynjandi is de grootste waterval in het Westelijke fjordengebied in het noordwesten van IJsland. Dynjandi betekent zoiets als Donderaar, waarschijnlijk omdat het geluid van de vele watervallen bij elkaar een flink geraas veroorzaakt.

Witte stranden, maanlandschappen, glooiende landschappen

Tijdens je rit langs de fjorden zie je de meest mooie uitzichten, waar ook zeer witte stranden bij horen! Het is dat er geen palmbomen en een tropisch klimaat aanwezig zijn... Onderweg kom je vele watervallen, maanlandschappen en groene bergen tegen. Sporadisch kom je kleine theehuisjes tegen, welke haast lukraak in het landschap geplaatst lijken. Heel fijn voor een sanitaire stop, maar ook voor de inwendige mens. Er worden vaak heerlijke taartjes en pasteitjes geserveerd, naast je kop koffie of thee.

Isafjordur - Noorden van de Westfjords

Vaar mee op een stoere rip-boat in de omgeving van Isafjordur. Je kunt o.a. een walvissentour boeken, of één van de kleine eilandjes boven de fjorden bezoeken. Wandel door het kleine havendorpje Isafjordur waar winkeltjes en supermarkten gevestigd zijn. In dit gebied kun je ook mooie wandelingen maken. Langs je route vind je kleine dorpjes met bijna áltijd een authentiek IJslands kerkje. Typisch IJslands zijn de kleine musea, welke veel vertellen over de geschiedenis, het zeeleven, en de dieren van IJsland.

Hot springs

Vergeet je badkleding niet! Je kunt heerlijk ontspannen in een hot spring. Vind bijvoorbeeld de ‘Hellulaug’ nabij hotel Flokalundur; Reykjafjardarlaug’ (een geothermaal bad én een hot spring) of ‘Pollurinn’ (3 badjes) nabij Tálknafjordur. Om deze hot springs te kunnen onderhouden wordt gevraagd om een paar kronen achter te laten op locatie.


Lijkt het je mooi om IJsland eens te bezoeken, bekijk dan onze rondreizen IJsland eens. Je hebt binnen de vakantie IJsland - in dit geval de Westfjords - meerdere mogelijkheden binnen de arrangementen 4x4 Fly Drive IJsland.

Laatste blogs

Whisky proeverij Schotland
Whisky proeverij Schotland

(Foto: Warehouse Tasting Laphroaig, Isle of Islay).Het is de afgelopen jaren enorm populair geworden...

Lees verder
Noord IJsland
Noord IJsland

(Foto: Een bultrug gefotografeerd bij Husavik). Rondreizen IJsland | Het Noorden De Diamond Circle d...

Lees verder
Vakantie Nederland
Vakantie Nederland

(Foto: Vuurtoren Bornrif Ameland). 8 tips voor een bijzondere vakantie in Nederland Het is zomer en ...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan