Het Verenigd Koninkrijk of Groot-Brittanniƫ

16 november 2020

The Cotswolds - Engeland

Het Verenigd Koninkrijk of Groot-Brittannië?

De aanduidingen Verenigd Koninkrijk of Groot-Brittannië worden – ondanks het eeuwen oude bestaan – nog regelmatig door elkaar gebruikt. Maar er is een klein verschil. Engeland - verre weg het grootste land met de meeste bewoners - Schotland, Wales en Noord-Ierland behoren tot het Verenigd Koninkrijk.
Groot-Brittannië wordt bij ons gebruikt en hiermee worden Engeland, Schotland en Wales (dus zonder Noord-Ierland) bedoeld.

Naast de genoemde landen noemen we ook de kleinere eilandengroep De Kanaaleilanden en het eiland Man. De Kanaaleilanden en het eiland Man zijn Brits Kroonbezit, wat betekent dat ze noch onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, noch een Kroonkolonie zijn. De Kanaaleilanden verzorgt voor deze eilanden het buitenlands beleid en de verdediging.

In de meeste gevallen behoor je de eilandengroep als ‘één’ te zien. Er wordt vanuit Engeland – Londen – bestuurd, maar ieder land heeft haar eigen ‘lokale’ bestuur. Vergelijk het als bij ons in Nederland, de provincies.
De regel- en wetgeving zijn over de hele eilandengroep gelijk. Maar als het om de sport gaat, heeft ieder land haar eigen Nationale team. En ook wanneer er grote beslissing gemaakt moeten worden – zoals met de BREXIT - komt dit nationalisme ook uit alle poriën van de bevolking naar boven.

###

Schotland, Vakantieland | Fly Drive, Autorondreis, Schotland per bootBedrijfsfilms van DMPV. Ook een bedrijfsfilm laten maken?

Reizen EngelandFly Drive of Rondreizen

Engeland – verre weg het grootste land – heeft Londen als hoofdstad. Deze enorme stad ligt in het Zuiden van Engeland. Naast Londen, zijn Birmingham, Liverpool en Manchester grote steden. Engeland telt ruim 55 miljoen inwoners. Engeland is vernoemd naar de Angelen, een Duitse stam die in het verleden het eiland koloniseerden. Ook de Franse benaming - Angleterre (land der Angelen) refereert hier aan. Vanwege de ligging heeft het eiland in het verleden op zeer veel economische, geografische en linguïstische invloed gehad; Engels is 's wereld taal nummer 1.

Tot Engeland wordt ook gerekend, de Kanaaleilanden. De eilanden bestaan uit Jersey, Guernsey, Alderney, sark en Herm. De eilandengroep zijn officiëel Brits kroonbezit - hebben hun eigen wetten en regels, bestuur en zijn daarmee onafhankelijk. Maar behoren tot Engeland.  

Omdat het land erg groot is, is het niet direct te adviseren om het hele land aan te doen voor bijvoorbeeld een fly drive door Engeland. Het is te adviseren om een aantal delen te combineren.
(Wil je meer informatie over onze reizen naar Engeland?)

Schotland - Fly Drive of Rondreis

De afgelopen jaren is Schotland een erg populair vakantieland geworden voor ons als Nederlanders. Met name de whisky reizen naar Schotland, maar ook de Fly Drives Schotland – een reistype waarbij de vlucht, de autohuur en het verblijf is georganiseerd – bieden de vrijheid die men tegenwoordig zoekt in het reizen.

De hoofdstad van Schotland is Edinburgh. De hoofdstad herbergt bijna 500,000 inwoners op een totaal van ruim 5,5 miljoen inwoners in het gehele land. Na Glasgow, is Edinburgh de grootste stad van Schotland. Het Schotse parlement is er gevestigd.

Wales - Fly Drive of Rondreis

Wales is het deel van het Verenigd Koninkrijk wat ligt aan de westkant van het eiland. De zuidkant begint net boven de stad Bristol in Engeland en het noorden eindigd net onder de stad Liverpool. De grans kan bijna recht getrokken worden wanneer je van Bristol naar Liverpool gaat op de kaart.

De hoofdstad van Wales is Cardiff en is - net als Londen in Engeland en Edinburgh in Schotland - toevalligerwijs ook in het zuiden van het land gevestigd. Wales telt ruim 3 miljoen inwoners. Het land heeft een eigen vlag en een eigen taal, maar wordt bestuurd vanuit Londen.

Wales is een prachtig deel van het Verenigd Koninkrijk met veel bos, witte stranden en talloze watervallen vanwege de vele hoogteverschillen door het land.

Bent u nu benieuwd naar ónze opties?
Kijk eens op reizen Engeland of reizen Schotland.

Laatste blogs

Acda & de Munnik op Groningen Airport Eelde
Acda & de Munnik op Groningen ...

(Foto; Acda en de Munnik op Groningen Airport Eelde) 'Hoe dan ook...' Acda & de Munnik op Groningen ...

Lees verder
Ferry Noorwegen vanaf Emden
Ferry Noorwegen vanaf Emden

Ferry Noorwegen Na een onrustige start van het seizoen vaart de ferry van Holland Norway Lines alwe...

Lees verder
Whisky Monkeys
Whisky Monkeys

Whiskymonkeys.com Een nieuw journalistiek platform over whisky Over whisky is - naast het reizen - ...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan