IJsland natuur

19 januari 2022

(Foto: De vulkaan Fagradalsfjall kwam tot ontploffing in maart 2021).

De natuur van IJsland: fjorden, vulkanen en gletsjers

Wanneer u landt voor een vakantie IJsland is het alsof u in een compleet andere wereld arriveert; de landschappen zijn gewoonweg buitenaards mooi. Dit is een eiland van onbevlekte schoonheid: actieve vulkanen, gletsjerlagunes, intense regenbogen, mysterieuze laaghangende wolken, torenhoge bergen en wie weet zelfs trollen. In IJsland daarin alles om de natuur. Het is een bestemming als geen ander in Europa. De unieke landschappen en natuurlijke wonderen vormen een perfecte aanvulling op de moderne hoofdstad Reykjavik met zijn cafécultuur en bruisende nachtleven.

Als je aan IJsland denkt, denk je als snel aan vulkanen en bubbelende geisers. Maar ook gletsjers zijn onderdeel van de eindeloze vergezichten op IJsland, alsook fjorden, zwarte zandstranden en natuurlijk de warmtebronnen waar u zelfs een bad in kunt nemen. De meeste van de natuurlijke attracties liggen in de Golden Circle en het Zuiden van IJsland; de fjorden liggen in Westfjorden, een groot schiereiland in het noordwesten van IJsland, aan de Straat van Denemarken, tegenover de oostkust van Groenland.

Watervallen en geisers in de Golden Circle

Een bekende en zeer indrukwekkende waterval op IJsland is de Gullfoss waterval, in de Golden Circle. Deze enorme waterval is buitengewoon spectaculair. Bezoekers worden vaak verblind door een schitterende regenboog (of twee) op zonnige dagen, omdat de mist een muur van motregen creëert. De waterval is sinds 1875 een nationale attractie.

Geysir is de "sproeier" (zoals het woord betekent in het IJslands) waarnaar alle andere geisers zijn vernoemd. Net ten oosten van Reykjavik en zeer dicht bij Gulfoss, is Geysir een hotspot langs de Golden Circle. Gemiddeld hoef je slechts ongeveer 5-10 minuten te wachten voordat de Strokkur-geysir water tot ongeveer 30 meter de lucht in schiet. Dit is een mooi gebied om in rond te wandelen en alle geothermische activiteit rond uw voeten op te zien borrelen.

Vulkaanuitbarsting op IJsland

Over borrelen gesproken, IJsland is de perfecte plek om vulkanische activiteit te zien. IJsland werd ongeveer 18 miljoen jaar geleden gevormd en is een van de jongste landmassa's op aarde. Terwijl de platen elk jaar ongeveer 2,5 cm van elkaar af bewegen, stuwt het magma in de vulkaan omhoog. Het resulteert in vulkaanuitbarstingen die niet zeldzaam zijn in IJsland. Er zijn een paar plekken in het land waar het mogelijk is om letterlijk tussen de continenten te lopen. Dergelijke plaatsen omvatten de zogenaamde ‘Bridge Between Continents’ op het schiereiland Reykjanes en het nationaal park Þingvellir, het enige UNESCO-werelderfgoed op het IJslandse vasteland.

De huidige aanhoudende vulkaanuitbarsting in IJsland bevindt zich op het schiereiland Reykjanes, op weg tussen Keflavik International Airport en Reykjavik. Het gebied was sinds eind februari 2021 seismisch actief en een paar weken lang werden er elke dag trillingen gemeten. Iedereen was in volle verwachting en toen de vulkaan op 19 maart eindelijk uitbarstte, was het hele land in staat van opwinding. De eerste mensen die het met eigen ogen te zien kregen, waren degene die van tevoren helikoptervluchten hadden geboekt. Momenteel worden wandelpaden en parkeerplaatsen aangelegd, evenals informatieve websites en kaarten.

Wanneer u een pakketreis boekt bij Travel4Reasons, kunt u op eigen houtje alle hoogtepunten van de fantastische landschappen in IJsland bezoeken. Welke watervallen, vulkanen en geisers staan inmiddels op uw lijstje?

###

IJsland | vakantie, reis, reizen, rondreizen

Aftermovie of bedrijfsfilms van DMPV. Ook een bedrijfsfilm of een aftermovie laten maken?

Laatste blogs

Acda & de Munnik op Groningen Airport Eelde
Acda & de Munnik op Groningen ...

(Foto; Acda en de Munnik op Groningen Airport Eelde) 'Hoe dan ook...' Acda & de Munnik op Groningen ...

Lees verder
Ferry Noorwegen vanaf Emden
Ferry Noorwegen vanaf Emden

Ferry Noorwegen Na een onrustige start van het seizoen vaart de ferry van Holland Norway Lines alwe...

Lees verder
Whisky Monkeys
Whisky Monkeys

Whiskymonkeys.com Een nieuw journalistiek platform over whisky Over whisky is - naast het reizen - ...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan