Wandeling bevrijding Groningen

De slag om Groningen

NOORDELIJKE KANT

De geallieerden zetten op vrijdag 13 april 1945 de aanval in. De strijd duurde vier dagen. De Duitse garnizoenscommandant tekende op maandag 16 april de overgave. De tol was hoog. Tijdens de strijd sneuvelden 43 Canadese soldaten en kwamen 110 burgers om het leven. Ook de Duitse verliezen waren groot. Naar schatting 130 soldaten, onder wie SS’ers, SD’ers, spoorwegpersoneel, Hitlerjugend en NSB’ers, lieten het leven. Ook de schade aan huizen en gebouwen was groot. Een groot deel van het centrum werd verwoest. De Martinitoren bleef als door een wonder gespaard. Tijdens deze Battlefield Tour in Groningen bezoeken we verschillende plekken die centraal hebben gestaan tijdens de gevechten in de stad Groningen. We volgen de opmars route van de Canadezen naar de Kraneweg en het Noorderplantsoen waar stevige gevechten zijn geleverd. Vervolgens eindigen we bij het Prinsenhof waar de Duitsers zich tot het laatst hebben verdedigd in april 1945.

GRONINGEN CENTRUM

De Canadezen zetten op vrijdag 13 april 1945 de aanval op de stad Groningen in. De strijd duurde vier dagen en de Duitse garnizoenscommandant tekende pas op maandag 16 april de overgave. De tol was hoog want tijdens de strijd sneuvelden 43 Canadese soldaten en kwamen 110 burgers om het leven. Ook de Duitse verliezen waren groot. Naar schatting 130 soldaten, onder wie SS’ers, SD’ers, spoorwegpersoneel, Hitlerjugend en NSB’ers, lieten het leven. Ook de schade aan huizen en gebouwen was groot. Een groot deel van het centrum werd verwoest, gelukkig bleef de Martinitoren als door een wonder gespaard. Tijdens deze Battlefield Tour volgen we de opmars route van de Canadezen naar het Zuiderdiep en de Grote Markt. Vervolgens eindigen we bij de omsingeling van de Duitse troepen in het voormalig Rijksarchief in de Sint Jansstraat.

ZUIDELIJKE KANT

De geallieerden zetten op vrijdag 13 april 1945 de aanval in. De strijd duurde vier dagen. De Duitse garnizoenscommandant tekende op maandag 16 april de overgave. De tol was hoog. Tijdens de strijd sneuvelden 43 Canadese soldaten en kwamen 110 burgers om het leven. Ook de Duitse verliezen waren groot. Naar schatting 130 soldaten, onder wie SS’ers, SD’ers, spoorwegpersoneel, Hitlerjugend en NSB’ers, lieten het leven. Ook de schade aan huizen en gebouwen was groot. Een groot deel van het centrum werd verwoest. De Martinitoren bleef als door een wonder gespaard. Tijdens deze Battlefield Tour volgen we de zuidelijke opmars route van de Canadezen naar de Paterswoldseweg en Herebrug. Vervolgens eindigen we bij de gevechten rond de Rademarkt.

Algemene informatie

De privé rondleidingen starten op woensdag, zaterdag of zondag vanaf Groningen Centraal en duren 1,5 tot 2 uren. Ze worden begeleidt door een deskundige gids welke lid is van The International Guild of Battlefield Guides, badgenummer 70.

De groep bestaat enkel en alleen uit je eigen gezelschap. Dit geeft de ruimte om je eigen tempo en tevens diepgang van de tour te bepalen. 

Prijs klanten T4R:
Voor 1 t/m 8 personen: € 200,00 € 180,00

Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan