Een whisky tour door Nederland

31 augustus 2020

Whisky tour door Nederland

Een whisky tour door Nederland

Ontdek de unieke whiskyreizen door Nederland

Whisky uit Nederland, bestaat dat? Wanneer je denkt aan whisky, zie je vooral plaatjes van de Schotse Highlands of Ierland voor je: ruige berglandschappen, dikke wollen truien, een knapperend haardvuur. De ware liefhebber weet echter dat whisky ook wordt gestookt in Ootmarsum, Vroomshoop en Arcen. Ambachtelijke single malt whisky uit een Nederlandse whisky stokerij. De Nederlandse whisky is in opkomst en sinds kort kun je op whisky tour langs de distilleerderijen om deze gouden drank van eigen bodem zelf te gaan proeven.

Vind hier de populairste whisky reizen in Nederland:

Van Hollandse jenever naar Nederlandse whisky

Nederlanders zijn van oudsher al drank aan het stoken. Jenever kennen we allemaal en is de oudste drank uit Nederland, maar inmiddels is ook whisky een drank die door veel Nederlanders wordt gewaardeerd. Whisky is een donkere gedistilleerde drank die is gemaakt van een verscheidenheid aan granen, waaronder gerst, maïs, rogge en tarwe. Het wordt tegenwoordig over de hele wereld gedistilleerd, en vooral in Ierland, Schotland, de Verenigde Staten, Canada en Japan.

Medicinaal of met een scheutje water

En is het nou whisky of whiskey? In Schotland en Canada spreken ze over whisky en in Ierland en de Verenigde Staten staten gooien ze er een ‘e’ bij in en spreekt men over whiskey. Het woord whisky komt oorspronkelijk uit het Gaelic uisge, een verkorte versie van uisge beatha dat "levenswater" betekent, ook wel bekend als aqua vitae in het Latijn. Whisky werd in de middeleeuwen vooral als medicijn gebruikt, zowel als interne verdoving als extern antibioticum. De echte liefhebber drinkt tegenwoordig de duurdere whisky’s niet langer als medicijn, maar in een mooi glas, puur, met wat ijsblokjes of een scheutje water, om volop van de aroma’s en smaak te kunnen genieten.

Een jonge, veelbelovende Nederlandse whiskysector

De Nederlandse whiskysector is nog jong; waar Schotse distilleerders leunen op honderden jaren kennis, starten hier in ons land pas sinds halverwege de jaren negentig de eerste stokers met het produceren van whisky. Hoewel de Nederlandse whisky stokerij dus nog in de kinderschoenen staat en van bescheiden omvang is, wordt er inmiddels wel al geproduceerd in heel veel verschillende smaken: van zijdezacht tot zwaar en van zoet tot rokerig.  Nederlandse stokers zijn in staat tot het produceren van een delicate whisky die zeker niet ten onder doet aan de whisky’s uit de andere landen. Of het nu graanbranderij de IJsvogel is in het Limburgse Arcen, of de Twentse whisky stokerij Sculte in Ootmarsum, overal druipt het vakmanschap ervan af.

Ga mee op Nederlandse whisky tour en geniet van bijzondere arrangementen

Travel4Reasons organiseert al jaren whisky reizen door Schotland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, maar biedt sinds kort whisky tours aan in Nederland. Met de hernieuwde populariteit van vakantie in eigen land, vormen de 4-daagse arrangementen een perfecte mix van een aantal dagen op pad in een schitterende omgeving en het ontdekken van bijzondere Nederlandse whisky's. Je bezoekt distilleerderijen, krijgt rondleidingen en neemt deel aan een proeverij. Tijdens een afsluitend ‘whisky pairing diner’ leer je alles over het combineren van de juiste whisky met bepaalde gerechten. Bestemmingen zijn Schiedam, Arcen in Limburg, Zelhem in de Achterhoek, Bolward in Friesland en Vroomshoop en Ootmarsum in Twente.

Ben je helemaal een whiskyfan, dan kun je ook een acht-daagse vakantie te boeken, waarbij je drie verschillende regio’s bezoekt, of kies voor een flexibel ‘passe-partout’ en bezichtig de plekken op verschillende momenten gedurende het jaar.

Voor vragen over een van de reizen naar Nederland horen we graag via info@travel4reasons.nl.

###

Whisky reizen Nederland

Laatste blogs

Acda & de Munnik op Groningen Airport Eelde
Acda & de Munnik op Groningen ...

(Foto; Acda en de Munnik op Groningen Airport Eelde) 'Hoe dan ook...' Acda & de Munnik op Groningen ...

Lees verder
Ferry Noorwegen vanaf Emden
Ferry Noorwegen vanaf Emden

Ferry Noorwegen Na een onrustige start van het seizoen vaart de ferry van Holland Norway Lines alwe...

Lees verder
Whisky Monkeys
Whisky Monkeys

Whiskymonkeys.com Een nieuw journalistiek platform over whisky Over whisky is - naast het reizen - ...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan