Whisky proeverij Schotland

16 augustus 2021

Whisky proeverij Schotland
(Foto: Warehouse Tasting bij Springbank, Campbeltown).

Het is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Gezellig met je vader, je broer, met vrienden of vanuit een whiskyclub; genieten van een whisky proeverij. En waar kun je dit nu beter doen dan in Schotland. Het maken van whisky reizen Schotland is een opkomend fenomeen en heeft haar piek nog niet gehad.

Schotland kent een eeuwenoude geschiedenis van whisky stoken. Natuurlijk kon je in het verleden als bezoeker wel eens een kijkje nemen in een distilleerderij en wanneer je geluk had, kreeg je en passant de mogelijkheid een glaasje te proeven. Maar dit was eerder geluk dan wijsheid.

Wat is een goede whisky proeverij Schotland?

De afgelopen jaren zijn er een aantal whiskydistilleerderijen die echt zijn gaan uitblinken in het aanbieden van een whiskyrondleiding gecombineerd met een inhoudelijk goed verhaal, een originele inslag en een uitstekende whisky proeverij. We noemen er een paar:

 • The Balvenie (Speyside) - +/- GBP 65 pp.
 • Cadenhead Warehouse Tasting (Campbeltown) - +/- GBP 35 pp.
 • Aberlour (Speyside) - +/- GBP 20 pp.
 • Laphroaig Warehouse Tasting (Isle of Islay) - +/- GBP 75 pp.

Wat zijn de opties?

De laatste jaren hebben de whiskystokers enorm werk gemaakt van hun whisky proeverij al dan niet gecombineerd met een rondleiding door de distilleerderij waarbij de productie van whisky wordt uitgelegd. Het is een verlengstuk van de marketingstrategie. Iedere distilleerderij heeft een zgn. Core Range – een serie flessen / uitgaven die bij iedere slijter in Nederland te koop is. Wanneer je de desbetreffende distilleerderij niet kent, is een whisky proeverij van de Core Range interessant, maar wanneer je de desbetreffende stokerij wel kent dan hoef je niet per se naar Schotland voor een whisky proeverij van deze serie.
Naast de Core Range brengen distilleerderijen regelmatig Limited Edition’s uit. Dit zijn flesuitgaven die bijvoorbeeld veel ouder zijn dan de ‘standaard’ uitgaven, of flessen met een bijzondere rijping. Er wordt de laatste jaren veel geëxperimenteerd met finishes van de whisky, zoals de whisky laten rijpen in een port, rode wijn, sherry of  - zoals Glenfiddich – Canadees ijswijnvat. Om deze flessen te bottelen buiten de standaard uitgaven, geeft de stoker de ruimte verkoopkennis op te doen. De distilleerderij genereert extra omzet, omdat deze flessen vaak (ruim) duurder zijn. En de klant kan tijdens een whisky proeverij iets exclusiefs proeven. Ook worden Limited Editions vaak uitgegeven voor een speciaal of jaarlijks terugkerend evenement, zoals een whiskyfestival (Feis Ile is het bekend festival van Isle of Islay) of Spirit of Speyside (het festival in de Speyside). De speciale uitgaves worden slechts in een bepaalde oplage gebotteld en ‘op is dan op’. Ook tijdens openingen of lustrums van distilleerderijen zijn speciale uitgaven van een fles whisky erg interessant om uit te brengen.

De bestemmingen - Whisky reizen Schotland:

 • Whisky reizen Speyside
  Grote huizen als Glenfiddich, Glenlivet, Macallan en Glen Grant zijn hier gevestigd.

 • Whisky reizen Isle of Islay
  Bekende merken als Lagavulin, Bowmore, Ardbeg of Bruichladdich maken hier hun whisky.

 • Whisky reizen 'The Highlands'
  Exclusieve whiskyreizen naar de Zuidelijke- en Noordelijke Highlands, waar u respectievelijk Blair Athol, Edradour (Zuid) of Glenmorangie, Clynelish en BalBlair (Noord) bezoekt.

 • Whisky tour Schotland (overig)
  Hier vindt u een verzamelijk van de steden (Edinburgh & Glasgow), de Highlands of een rondreis langs meerdere whiskygebieden.

Travel Editions zijn een steeds vaker voorkomende whisky range van een distilleerderij. Naast de Core Range, geeft een distilleerderij een serie uit die bv. alleen op vliegvelden te koop is of alleen in Azië of de US aan te schaffen is. Met andere woorden een Core Range serie voor een andere regio. Ook op deze manier ontstaat de exclusiviteit voor een whisky proeverij in Schotland.

Naast een whisky proeverij van gebottelde flessen (het eindproduct) zijn er in Schotland ook een aantal distilleerderijen die – middels een proeverij – het proces van whisky maken tonen. Omdat je het hele proces van stoken, beslag, vergisting, eerste destillaat, tweede destillaat, cask strength en / of  eindresultaat - verdund tot 40 of 43% - kunt vatten in meerdere proefmonsters, is ook dit een manier om bezoekers een kijkje in de keuken te geven en te laten proeven.

Andere distilleerderijen bieden een Warehouse tasting aan. Hierbij krijg je een whisky proeverij in Schotland rechtstreeks uit het vat – Cask Strenth. Of kun je een fles uit het vat bottelen voor thuis en deze is dán exclusief en enkel verkrijgbaar in de distilleerderij.

Weer andere distilleerderijen leggen de focus van een ‘Experience’ in de breedte van het proces van whisky stoken. Tijdens een wandeling met je gezelschap en gids, ga je zelf turfsteken en krijg je uitleg over de verschillende turfsoorten, het roken er van en uiteindelijk gecombineerd met het proeven van het eindproduct.  

Whisky proeverij Schotland; Laat je adviseren

Maar welke whiskybezoeken zijn nu aan te raden? Kies je voor een whisky proeverij aan de hand van je favoriet thuis in de kast – die je al kent – en zou je willen zien waar en hoe jouw favoriet wordt gemaakt? Kies je voor de meest uitgebreide of beste rondleiding of laat je je whisky proeverij in Schotland bepalen door de te bezoeken omgeving of whiskybestemming? Ook de prijzen kunnen tegenwoordig erg verschillen. Onlangs opende de voorheen gesloten distilleerderij Brora opnieuw haar deuren. De prijzen van de Brora whiskies stegen door de zeldzaamheid de pan uit - immers deze werden niet meer aangevuld, zo was het idee. Een rondleiding met proeverij boek je nu niet onder de GBP 200,00 (+/- € 250,00) pp. Al met al is het kiezen van een goede invulling tijdens de whisky reizen Schotland, best een karwei.

Belangrijk en absoluut het meest waardevol is om een ervaring te organiseren waarbij je al je zintuigen gebruikt. Al je zintuigen – de reuk, de smaak, het beeld, het geluid en de sfeer (het gezelschap) bepalen je herinnering. Omdat het beeld en geluid enkel in je geheugen mee terug neemt, je met het gezelschap al veel herinneringen hebt gemaakt, komt de herinnering van een whisky reis bijna geheel terug bij het opnieuw in aanraking komen met de geur en de smaak van je whisky proeverij in Schotland. Wat Travel4Reasons vaak hoort van klanten is dat de groep in de samenstelling zoals de reis is gemaakt, nog jaren later spreekt over de reis. Heel veel details – en met name de smaken – brengt men direct terug naar de whisky proeverij in Schotland.

Travel4Reasons heeft al ruim 15 jaar ervaring met whisky reizen Schotland. Dus de regio's Isle of Islay, de Speyside of één van de andere regio's voor een whisky tour, kennen we op onze broekzak. Ben je breder geïnteresseerd, dan zijn rondreizen Schotland uiteraard ook een optie.

###

Whisky reizen naar Isle of Islay Schotland

Aftermovie of bedrijfsfilms van DMPV. Ook een bedrijfsfilm of een aftermovie laten maken?

Laatste blogs

Acda & de Munnik op Groningen Airport Eelde
Acda & de Munnik op Groningen ...

(Foto; Acda en de Munnik op Groningen Airport Eelde) 'Hoe dan ook...' Acda & de Munnik op Groningen ...

Lees verder
Ferry Noorwegen vanaf Emden
Ferry Noorwegen vanaf Emden

Ferry Noorwegen Na een onrustige start van het seizoen vaart de ferry van Holland Norway Lines alwe...

Lees verder
Whisky Monkeys
Whisky Monkeys

Whiskymonkeys.com Een nieuw journalistiek platform over whisky Over whisky is - naast het reizen - ...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan