Whisky rondreis; The Highlands

21 mei 2021

Whisky rondreis Schotland
(foto; Highland Safari).

Whisky rondreis; The Highlands.

Het stijgende aantal whiskydistilleerderijen in Schotland maken de keuze voor welke te boeken  whisky reizen Schotland, steeds lastiger. De kortere whisky tour naar Glasgow of de Speyside heeft vaak al plaatsgevonden en de mogelijkheid om eens langer weg te gaan lonkt voor steeds meer liefhebbers. Tevens bieden veel distilleerderijen meer keuze opties wat betreft de whisky proeverij. Waarom geen whisky rondreis door Schotland; bezoek eens de Highlands?

Net boven de Lowlands begint het grote en bekende gebied van de Highlands. Net boven Glasgow behoort Glengoyne tot deze regio. In de omgeving van Stirling vind je Deanston en Tullibardine. Ga je nog een stukje Noorderlijker – in en nabij Pitlochry – daar vind je Blair Athol, Edradour en Dewar’s Aberfeldy’s Distillery. Maar ook Fettercairn, GlenGarioch en GlenDronach aan de Noordoost kant van Schotland behoren tot dit gebied – op de grens van de Speyside. En – omdat de Speyside als apart whiskygebied wordt gezien – vind je hieraan voorbij en dan nog Noordelijker Dalmore, Clynelish – met de inmiddels heropende Brora distilleerderij – Glenmorangie tot aan Old Pulteney in het absolute Noorden van Schotland.

Omdat de Schotse Highlands zo’n uitgestrekt gebied is en er hier – zoals je kunt lezen – tal van distilleerderijen zijn gelegen is het onmogelijk om al deze whisky te vatten in één omschrijving wat betreft de smaak. Maar de Highland whisky onderscheidt zich in het algemeen van de Lowland whisky doordat deze iets zwaarder is.

Whisky rondreis Schotland

Door the Highlands

Het gebied is werkelijk fascinerend wanneer je de tijd neemt om – naast de whisky – ook het ruige landschap te ontdekken. En hoe Noordelijker je gaat, hoe ruiger de omgeving wordt. Afhankelijk van je smaak en interesses in de te ontdekken gebieden kun je vanuit het Zuiden – start bv. Pitlochry – via de Westkant naar de stad Aviemore rijden. Het toeristische stadje Aviemore – ten Oosten van Lochness – is centraal gelegen en bekend vanwege de Outdoor mogelijkheden in de omgeving. Van een middag vullende bergwandeling of mountainbikerit door de bergen, naar volle dagen vliegvissen of bergbeklimmen tot meerdaagse kampeervakanties met enkel een tentje en een hengeltje de natuur in.

Vanuit Aviemore kun je in Noorderlijke richting doorrijden naar een plaats als Allness of Tain. Dit is een prachtig landelijke en rustige weg die je langs The Dalmore Distilleerderij brengt tot aan route van de bekende North Coast 500. Overigens liggen de distilleerderijen van Glenmorangie (in Tain), BalBlair en Clynelish en / of Brora distilleerderij eveneens in deze omgeving.

Vanuit Tain neem je de adembenemende kustroute naar het uiterste Noorden van Schotland – de plaats Thurso. Hier is de distilleerderij van Old Pulteney gelegen. Ook hier in Thurso vertrekt de ferry één van de bekendere Schotse eilanden; de Okrney Islands. Hier is de hele bekende distilleerderij van Highland Park is gevestigd en absoluut de moeite waard is voor een bezoek. Echter vanwege de weersomstandigheden in met name het voor- & najaar is het wel prettig om niet op een dag te zitten qua tijd. Het kan zo zijn dat de ferry niet vaart door de hoge golfen en vertrek je een dag later.

Het vervolg van je whisky rondreis door Schotland vanuit Thurso is een wederom fascinerend afwisselende autorit langs de kust – het vervolg van de North Coast 500 – tot aan de plaats Ullapool. Dit is een vissersdorp met een haven, een paar restaurants en hotels en ideaal voor een tussenstop langs de verder weinig faciliteiten biedende route. Het minimalistische wat betreft de faciliteiten past in deze omgeving waar de natuur de baas is. Heb je de tijd ruim gepland dan rijd je vanuit Ullapool door naar het zuiden, naar het bekende eiland Isle of Skye langs de kust. Of zit de tijd erop dan rijd je – via Lochness – terug naar het binnenland richting de steden Glasgow of Edinburgh.

Travel4Reasons heeft al ruim 15 jaar ervaring met whisky reizen Schotland. Dus de regio's Isle of Islay, de Speyside of één van de andere regio's voor een whisky tour, kennen we op onze broekzak. Ben je breder geïnteresseerd, dan zijn rondreizen Schotland uiteraard ook een optie.

###

Schotland | Vakantie, Flydrive, Autorondreis, Schotland per boot

Aftermovie of bedrijfsfilms van DMPV. Ook een bedrijfsfilm of een aftermovie laten maken?

Laatste blogs

Acda & de Munnik op Groningen Airport Eelde
Acda & de Munnik op Groningen ...

(Foto; Acda en de Munnik op Groningen Airport Eelde) 'Hoe dan ook...' Acda & de Munnik op Groningen ...

Lees verder
Ferry Noorwegen vanaf Emden
Ferry Noorwegen vanaf Emden

Ferry Noorwegen Na een onrustige start van het seizoen vaart de ferry van Holland Norway Lines alwe...

Lees verder
Whisky Monkeys
Whisky Monkeys

Whiskymonkeys.com Een nieuw journalistiek platform over whisky Over whisky is - naast het reizen - ...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan