BREXIT - Vragen en antwoorden:

Q&A’s Brexit vragen vanuit de reisbranche
(Bron; Ministerie van Economische Zaken en Klimaat | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)) 

Alleen wanneer het terugtrekkingsakkoord tijdig wordt geratificeerd door zowel de EU als het VK (een zogenoemde deal scenario) zal er in beginsel tot 31 december 2020 een overgangsperiode zijn. Deze overgangsperiode kan eenmalig verlengd worden tot twee jaar.
 

1. Komt er ongeacht een zachte of harde Brexit, een overgangsperiode waarbij reizigers met een ID-kaart naar het VK kunnen reizen?

Bij een deal
Tijdens de overgangsperiode zal er niets veranderen m.b.t. de geldigheid van ID kaarten. Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.

Bij no deal
De geldigheid van Europese ID-kaarten staat momenteel nog in de wet in het VK geregeld. Pas wanneer deze wet wordt aangepast zal het reizen met Europese ID-kaarten niet meer mogelijk zijn. Het VK heeft hier aangegeven EU-ID kaarten tot tenminste 1 januari 2021 te accepteren als geldig reisdocument.

2. Wat zijn de gevolgen voor groepsreizen naar het VK met Nederlandse of Engelse reisleiding?

Bij een deal
Tijdens de overgangsperiode zal er niets veranderen m.b.t. het vrij verkeer van personen en goederen. Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.

Bij een no deal
Of er in het onverhoopte geval van een no deal scenario andere regels gaan gelden is afhankelijk van welke voorwaarden het VK gaat stellen aan EU reizigers.

3. Gelden er andere regels voor groepen reizigers dan voor individuele reizigers?

Bij een deal
Tijdens de overgangsperiode zal er niets veranderen voor individuele en/of groepsreizen tussen de EU en het VK. Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.

Bij een no deal
Of er in het onverhoopte geval van een no deal scenario andere regels gaan gelden is afhankelijk van welke voorwaarden het VK gaat stellen aan EU reizigers.

4. Gelden er andere regels voor minderjarige en meerderjarige reizigers?

Zie het antwoord op vraag 3.

5. Kunnen scholieren na de Brexit nog met een ID-kaart naar het VK reizen? Zo ja, is daarbij een bepaalde geldigheidsduur van de ID-kaart noodzakelijk?

Zie het antwoord op vraag 1.

6. Is er na de Brexit een visum nodig om naar het VK te reizen of valt het VK onder de non-visa landen voor korte (zaken)reizen?

Bij een deal
Tijdens de overgangsperiode zal er niets veranderen m.b.t. het vrij verkeer van personen (en dus visa). Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.

Bij een no deal
De regering van het VK heeft aangegeven burgers van de EU niet aan de visumplicht te onderwerpen voor kort verblijf. Dit hebben zij uiteengezet in het policy paper “The future relationship between the United Kingdom and the European Union” dat te vinden is op de website van de overheid van het VK.

7. Waar en wanneer kan ik een visum aanvragen voor het VK?

Zie het antwoord op vraag 6.

8. Wat zijn de gevolgen voor reizigers die in het VK een auto of camper willen huren?

Het VK geeft aan dat ook bij een Brexit een rijbewijs van een EU burger geldig blijft. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de overheid van het VK.

9. Is een NL rijbewijs straks geldig in het VK?

Zie antwoord op vraag 8.

10. Wat zijn de gevolgen voor het meenemen van huisdieren naar het VK?

Bij een deal
Tijdens de overgangsperiode zal er niets veranderen m.b.t. controles van meereizende huisdieren. Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.

Bij een no deal
In het geval van een no deal scenario heeft het VK op deze website aangegeven wat de gevolgen zullen zijn. Bij terugkomst van de huisdieren naar de EU vanuit het VK gaan de EU regels gelden. Deze kunt u hier vinden.

11. Wat zijn de gevolgen voor het meenemen van goederen naar en van het VK?

Bij een deal
Tijdens de overgangsperiode zal er niets veranderen m.b.t. controles van goederen. Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.

Bij een no deal
In het geval van een no deal scenario is er geen vrij verkeer van goederen meer. Dat betekent dat geïmporteerde goederen moeten worden aangegeven bij de Douane, en dat daar mogelijk invoerrechten en btw over betaald moeten worden. Hier geldt de standaard vrijstelling voor derde landen. Deze kunt u hier vinden. Voor meer informatie over het uitvoeren van goederen voor passagiers vanuit Nederland vindt u hier. Voor meer informatie over wat u mag invoeren in het VK vindt u hier.

12. Waar moeten studenten die stage willen lopen in het VK, rekening mee houden?

Bij een deal
Tijdens de overgangsperiode veranderd zal er niets veranderen voor studenten die stage willen lopen tijdens de overgangsperiode. Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.

Bij een no deal
Of er in het onverhoopte geval van een no deal scenario andere regels gaan gelden is afhankelijk van welke voorwaarden het VK gaat opleggen aan studenten die stage willen lopen.

Ervaring

Ruim 10 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van GGTO & Thuiswinkelwaarborg

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan