Vakantie Cornwall

12 april 2021

Kynance Cove(Foto: Kynance Cove, Cornwall).

Vakantie Cornwall | Cornwall County

Het graafschap of "County" Cornwall is gelegen in Zuid-Engeland (Engeland onderdeel van Groot-Brittannië). Het gebied beslaat een oppervlakte van 3.563 km2, samen met de Isle of Scilly (Scilly-eilanden) - die 45 km van de kust liggen - telt het gebied 513.528 inwoners met een bevolkingsdichtheid van 144 mensen/km2. De hoofdstad is Truro.

Cornwall heeft een ruig en vaak nog ongerept landschap, waarvan Bodmin Moor een belangrijk deel uitmaakt. Het kent een zeeklimaat met relatief zachte winters. Doordat het er zelden of nooit vriest zijn veel soorten subtropische planten als palmen en kamerplanten er ingeburgerd. Door de behoorlijk grote regenval groeien veenmossen er zeer weelderig wat dan ook te merken is aan de vele moerassen die er zijn. Het toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten, naast visserij, landbouw en bloementeelt.


De industrie heeft zich geconcentreerd in de kuststeden Falmouth, Fowey en Penzance.

Het meest westelijke punt heet Land's End (Penn an Wlas) en is een belangrijke toeristische trekpleister, net zoals St Michael's Mount. Ook heeft het graafschap een groot aantal prehistorische overblijfselen waaronder zeer oude tinmijnen die uit de bronstijd stammen. In de 18e en 19e eeuw was Cornwall verantwoordelijk voor 40% van de wereldproductie van tin.

Een kasteelruïne nabij Tintagel wordt door de Cornish (inwoners van Cornwall) beschouwd als de plek waar King Arthur is geboren.

Een bekende bezienswaardigheid is ook Eden Project, een botanische tuin met twee kassencomplexen die worden gevormd door meerdere geodetische koepels. Deze botanische tuin bevindt zich in Bodelva, 5 km buiten St Austell.

In het algemeen is het erg leuk om langs de kustroute de verschillende dorpen te ontdekken. We noemen een aantal typische en pittoreske dorpen langs de kust.

Port Isaac

Port Isaac is een middeleeuwse havenstad, welke prachtig te zien is vanuit het hoogste punt in het dorp. De grootse inkomstenbron is nog steeds de visserij en er zijn leuke restaurants waar de verse vis wordt gereserveerd, De bekende chef (uit Cornwall) Nathan Outlaw heeft hier onlangs een restaurant geopend genaamd Outlaw’Fish Kitchen.

Padstow

Padstow wordt het Cannes van Zuid-Engeland genoemd. Het voorheen slaperige vissersdorp is door de bekende Chef Rick Stein opgeklopt met meerdere restaurants, winkels en hotels. Meerdere mooie Boutiques hebben hier de deuren geopend en het voelt hier dan ook meer aan als Kensington chique dan Cornish schilderachtig.

Newsquay

Wanneer Padstow het Cannes is van Zuid-Engeland dan is Newquay het Costa del Sol van Zuid-Engeland. Prachtige witte stranden, diverse Pubs en barretjes. Hier kan ook prima gesurft worden en is dus een verzamellocatie voor veel jongeren tijdens de zomer. Langs de kusten van Zuid-Engeland zijn tal van mooie wandelpaden, kliffen en kloven.

St. Ives

St. Ives Is een erg sfeervol en typisch Engels vissersdorp in het Zuiden van Engeland. Naast de visvangst is het ook zeer bekend onder surfers vanwege het feit dat er altijd wind is.
Wat opvalt in het dorp zijn de vele (kleine) galerieën met lokale kunst. Erg leuk om door de winkeltjes te slenteren.

Kynance Cove

Kynance Cove ligt in het gebied wat ze noemen “the Lizard Peninzula” (samen met Lizard point een paar kilometer verder door) en wordt als een van de mooiste locaties gezien van Zuid-Engeland. ‘s Ochtends vroeg is het hier erg rustig en is het een prachtige plaats om te genieten van de zee en de vogels.

Portreath Beach

(Wandelen langs de Godrevy Heritage Coast)

Portreath Beach is een van de mooiere stranden in Cornwall County en is gelegen net boven St. Ives. Het strand ligt aan de Godrevy Heritage Coast, vanwaar je kunt starten met een prachtige wandeling langs de kust en over de kliffen.

Lands End

Lands End is het uiterste puntje van Cornwall. Hier bevindt zich een bezoekerscentrum, een aantal Engelse restaurants maar bovenal een prachtige wandelroute over de kliffen langs de zee. Met mooi weer is het heerlijk wandelen. Met harde wind is het een prachtig gezicht hoe de zee kapotslaat tegen de rotsen. Overdag is het hier vaak wel druk, maar hoe langer je door loopt hoe rustiger het wordt.

Wanneer je vanaf Lands End het kustpad volgt vanaf de Westkant, kom je uit op de Nanjizal Bay. Vanaf de Oostkant kom je uit op de oude haven van Sennen met het prachtige zicht op het strand van Whitesand Bay.

Minack Theatre

Het Minack Theatre is een openluchttheater, gebouwd boven een geul met een granieten rots die uitsteekt in de zee. Het theater is in Porthcurno, ruim 6 km van Land's End in Cornwall, Engeland. Het theater is een theater in gebruik en daarom zijn de openingstijden voor bezoeken beperkt. Mocht je dit prachtige theater willen bezoeken, kijk op de website om uw tickets te boeken.


Ben je binnen onze reizen Engeland benieuwd naar de mogelijkheden voor een autoreis Zuid-Engeland al dan niet gecombineerd met een vakantie Kanaaleilanden bekijk de mogelijkheden van Travel4Reasons.

###

Auto reis Cornwall - Zuid-Engeland

Aftermovie of bedrijfsfilms van DMPV. Ook een bedrijfsfilm of een aftermovie laten maken?

Laatste blogs

Acda & de Munnik op Groningen Airport Eelde
Acda & de Munnik op Groningen ...

(Foto; Acda en de Munnik op Groningen Airport Eelde) 'Hoe dan ook...' Acda & de Munnik op Groningen ...

Lees verder
Ferry Noorwegen vanaf Emden
Ferry Noorwegen vanaf Emden

Ferry Noorwegen Na een onrustige start van het seizoen vaart de ferry van Holland Norway Lines alwe...

Lees verder
Whisky Monkeys
Whisky Monkeys

Whiskymonkeys.com Een nieuw journalistiek platform over whisky Over whisky is - naast het reizen - ...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan