Vakantie Schotland

16 augustus 2022

(Foto: Dunnotar Castle, Aberdeen).

VAKANTIE SCHOTLAND.

Schotland is een pachtig land met een volstrekt eigen karakter, Middeleeuwse kastelen en adembenemende natuur.

Als onderdeel van het Verenigd Koninkrijk

Er is – ondanks het eeuwen oude bestaan – nog regelmatig verwarring over de landen die tot het Verenigd Koninkrijk behoren. Engeland - verre weg het grootste land met de meeste bewoners -Schotland, Wales en Noord-Ierland behoren tot het Verenigd Koninkrijk. In de meeste gevallen behoor je de eilandengroep als ‘één’ te zien. Er wordt vanuit Engeland – Londen – bestuurd, maar ieder land heeft haar eigen ‘lokale’ bestuur. Vergelijk het als bij ons in Nederland, de provincies.
De regel- en wetgeving zijn over de hele eilandengroep gelijk. Maar als het om de sport gaat, heeft ieder land haar eigen Nationale team. En ook wanneer er grote beslissing gemaakt moeten worden – zoals met de BREXIT - komt dit nationalisme ook uit alle poriën van de bevolking naar boven.

Naast de genoemde landen noemen we ook de kleinere eilandengroep De Kanaaleilanden en het eiland Man. De Kanaaleilanden en het eiland Man zijn Brits Kroonbezit, wat betekent dat ze noch onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, noch een Kroonkolonie zijn. De Kanaaleilanden verzorgt voor deze eilanden het buitenlands beleid en de verdediging.

Rondreizen Schotland?

De afgelopen jaren is Schotland een erg populair vakantieland geworden voor ons als Nederlanders. Met name de whisky reizen Schotland, maar ook de fly drive Schotland – een reistype waarbij de vlucht, de autohuur en het verblijf is georganiseerd – bieden de exclusiviteit, beleving en vrijheid die men tegenwoordig zoekt in het reizen.

De hoofdstad van Schotland is Edinburgh. De hoofdstad herbergt bijna 500,000 inwoners op een totaal van ruim 5,5 miljoen inwoners in het gehele land. Na Glasgow, is Edinburgh de grootste stad van Schotland. Het Schotse parlement is er gevestigd. De stad is ontstaan vanuit een fort – Castle Rock – waar het huidige Edinburgh Castle is gelegen. Dit fort was eenvoudig te verdedigen omdat het op een restant van een vulkaan is gebouw – het is hoger gelegen en vanuit nagenoeg ieder punt in de stad te zien. Naast Edinburgh Castle os het nog een mooie bezienswaardigheid op dezelfde vulkaanoverblijfselen zichtbaar, namelijk Arthurs Seat. Tevens een prachtige wandeling met een evenzo mooi uitzicht.

The Lowlands

Edinburgh – en ook Glasgow – vallen onder het deel van Schotland wat de Lowlands zijn genoemd. Tot aan de zuidelijke grens met Engeland lopen de Lowlands. Dit gebied kenmerkt zich door hoogte verschillen, maar geen hele hoge bergen. De lowlands zijn een zgn riftvallei wat vanuit het verleden een grote economische waarde had, omdat kolen en ijzer hier uit de grond werden gehaald. Met name in Glasgow – een van oorsprong echte industriestad – zijn hier nog veel bewijzen voor te vinden.

De Schotse Hooglanden

De highlands van Schotland zijn – voor de toeristen – het meest uit het oog springende deel van Schotland. Deze mystieke omgeving met veel en enorme bergen, biedt een ruig landschap met snel wisselende weertypes met met name regen en mist, Voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers absoluut prachtig. De Highlands starten ongeveer – vanuit het zuiden gerekend – op een 3de van het land. De dorp Pitlochry wordt vanuit dit perspectief niet voor niets ‘De Poort naar de Highlands genoemd’. En – inderdaad – wanneer je vanuit Pitlochry 5 kilometer naar het Noorden rijdt, rijdt je gelijk door de eerste bergen van de Highlands.
Grote delen van de highlands zijn onbewoond vanwege de moeilijkheid deze gebieden begaanbaar te maken. De grond is hard en het is lastig en duur deze omgeving om te zetten in woongebied. En dat maakt dit deel prachtig, Het is er rustig. De natuur is nog onontgonnen en gaat z’n oorspronkelijke gang. Er zijn slechts een paar wegen (voor auto en trein) aangelegd om van het zuiden naar het Noorden te reizen. Dit heeft als nadeel dat wanneer de weg wordt afgezet – vanwege afbrokkelende kliffen, een ongeluk of anders – je direct terug kunt om van het noorden vanaf de andere kant te bereizen.

Decor voor films

De afgelopen jaren zijn de Scottish Highlands vaak het decor voor films geweest. De landschappen, de kastelen of de stoomtreinen. Voorbeelden van films zijn James Bond (Skyfall - het beeld op de foto) of een aantal Harry Potter films. Het inspireert mensen hiervoor te zoeken naar de specifieke shots uit de film. Er zijn inmiddels diverse mogelijkheden voor Harry Potter reizen naar Groot-Brittannië, naar aanleiding van de films die zijn opgenomen.

De Speyside – het whisky district

In een schuine lijn – vanaf Inverness in het noorden – langs de Schotse Hooglanden (the Highlands), ligt het grootste whisky district van het land en tevens van de wereld. Er zijn hier ruim 70 whisky distilleerderijen gevestigd, nagenoeg allemaal aan de bekende rivier de ‘Spey’. Het gebied is dan ook vernoemd naar deze rivier en heet de Speyside. De bekendste whiskyhuizen uit deze regio zijn The Macallan, Glenfiddich, the Glenlivet.

De Schotse eilanden

Schotland telt met elkaar ruim 700 eilanden. Deze eilanden zijn opgedeeld in de Shetlandeilanden, De Orkneys, de Binnen hebriden en de Buiten Hebriden. De eerste twee eilandgroepen liggen ten noorden van het Schotse vaste land. De beide hebrides langs de westkant van het vaste land. De meeste bekende eilanden zijn Isle of Skye, Isle of Mull en Isle of Islay (voor de whiskyliefhebbers). Overigens zijn de meeste eilanden te bezoeken, maar een gedegen planning is hier noodzakelijk. Vanwege de wisselende weersomstandigheden en de tijdschema’s van de ferry’s, wil het hier en daar wel eens lastig plannen zijn.

Ben je enthousiast geraakt over Schotland en zou je het eens als bestemming voor een mooie reis zien, bekijk dan onze mogelijkheden voor reizen Schotland - specifiek de rondreizen Schotland of een fly drive Schotland - waar we je reis op maat samenstellen.

###

Schotland | Vakantie, Flydrive, Autorondreis, Schotland per boot

Bedrijfsfilms van DMPV. Ook een bedrijfsfilm laten maken?

Laatste blogs

Acda & de Munnik op Groningen Airport Eelde
Acda & de Munnik op Groningen ...

(Foto; Acda en de Munnik op Groningen Airport Eelde) 'Hoe dan ook...' Acda & de Munnik op Groningen ...

Lees verder
Ferry Noorwegen vanaf Emden
Ferry Noorwegen vanaf Emden

Ferry Noorwegen Na een onrustige start van het seizoen vaart de ferry van Holland Norway Lines alwe...

Lees verder
Whisky Monkeys
Whisky Monkeys

Whiskymonkeys.com Een nieuw journalistiek platform over whisky Over whisky is - naast het reizen - ...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan